Caria dentara reprezinta cea mai populara afectiune a cavitatii bucale si majoritatea oamenilor au suferit mai devreme sau mai tarziu din cauza acesteia. De cele mai multe ori, tratamentele aferente cariilor sunt usor de efectuat, insa daca acestea sunt omise, situatia se poate agrava o data cu trecerea timpului, ultimul pas fiind pierderea prematura a unuia sau mai multor dinti. Tratamentul cariilor este reprezentat de plombele dentare, care pot fi de mai multe tipuri, unele mai eficiente decat altele, avand propriile avantaje si dezavantaje. Iata care sunt cele mai populare tipuri de plombe dentare.
Plombele din amalgam
Acestea sunt mai populare in randul persoanelor in varsta, deoarece in prezent nu se mai folosesc din cauza faptului ca nu este un material estetic si contine substante ce aduc prejudicii la nivelul organismului, precum argint sau mercur. Astfel, pacientii care prezinta in continuare aceste tipuri de plombe, este recomandat sa le inlocuiasca, in special datorita faptului ca exista alte variante mult mai estetice si mai sanatoase. Cu toate ca acestea contin o cantitate acceptabila de mercur, conform studiilor, nu s-a stabilit gradul de absortie al organismului. De asemenea, fiind metalice, acestea se contracta din cauza caldurii sau chiar de la masticatie, iar dintii devin mult mai predispusi la accidente. Pentru eliminarea posibilelor riscuri, este importanta indepartarea lor.
Plombele din glasionomeri
Spre deosebire de obturatiile amintite anterior, cele din glasionomeri sunt mult mai potrivite, fiind obtinute din pudra de sticla, un acid special si ionomer. In plus, la contactul cu tesuturile dentare este eliberat fluor pentru o vreme, astfel ca dantura are de castigat, fiind mai sanatoasa si mai puternica. Se poate folosi si in cazul cariilor de mici dimensiuni, este mai potrivit din punct de vedere al esteticii fata de cele din amalgame, insa cu toate acestea, inca mai este loc pentru imbunatatirea din punct de vedere estetic.
Avantajul este pot fi aplicate chiar si in mediile umede, insa de cele mai multe ori sunt utilizate atunci cand este nevoie de obturatii ale danturii temporare ale celor mici, in timp ce in randul adultilor se folosesc in cazul molarilor si premolarilor, deoarece acesti dinti nu sunt foarte expusi. Durata de viata propusa a acestui tip de plomba dentara este intre 2 si 5 ani, astfel ca nu sunt foarte rezistente in timp.
Plombele din compozit
Acestea sunt cele mai comune obturatii ale stomatologiei din ziua de azi, datorita faptului ca sunt foarte estetice, insa promit si o durata lunga de viata. De asemenea, pot fi alese mai multe nuante, astfel ca nu se observa, chiar si atunci cand sunt utilizate in cazul dintilor frontali. Din punct de vedere estetic, plombele din compozit sunt cele mai asemanatoare danturii naturale, atat din punct de vedere al aspectului, cat si al opacitatii. Nu aduc niciun prejudiciu si niciun risc sanatatii cavitatii bucale, se aseamana foarte mult dintilor adevarati, si la fel ca acestia, isi vor modifica culoarea o data cu trecerea timpului. Durata de viata este estimata undeva la 8, 10 ani, fiind mult mai rezistente decat tipurile de plombe amintite anterior.