Sangerarea gingiilor in timpul noptii reprezinta un simptom foarte des intalnit al unei afectiuni gingivale. Acestea sunt cauzate adesea de igiena orala precara, care permite stocarea placii bacteriene pe suprafata dentara si gingivala, care favorizeaza nu numai sangerarile, ci si inflamatiile sau aparitia durerii. In schimb, sangerarile gingivale nocturne care persista, in anumite situatii sunt asociate cu alte afectiuni mult mai complicate precum leucemia, hemofilia etc. Insa, in astfel de cazuri apar, pe langa sangerari, si vanatai in diferite parti ale corpului.
Inflamatiile gingivale duc la dezvoltarea bolii, care, daca in continuare ramane netratata, se poate ajunge pana la parodontoza. Sangerarile gingivale pot fi cauzate si de administrarea anumitor medicamente specifice unor boli, ce au rolul de a fluidiza circulatia sanguina.
Simptomele insotitoare ale sangerarilor gingivale
- Respiratia urat mirositoare
- Inrosirea gingiilor
- Sensbilitatea si disconfortul gingiilor
- Aparitia leziunilor in zona gingiilor
- Retractia gingivala, fenomen cauzat si de inaintarea in varsta
- Inflamatii gingivale
Insa, pe langa aceste simptome, care sunt cele mai comune, mai pot aparea si altele, insa in cazuri mai rare, precum:
- Dureri ale oaselor ori articulatiilor
- Vanatai care apar mult mai usor decat inainte
- Febra
- Variatii ale greutatii corporale
- Menstruatii neregulate
- Transpiratii in timpul somnului
- Stare generala de oboseala si disconfort
Care sunt cauzele sangerarilor gingivale?
Sangerarile gingivale sunt cauzate de afectiuni ale gingiilor, de tipul gingivitei, ce presupune o infectie a gingiilor sau parodontita, care reprezinta o infectie ce afecteaza atat dintii, cat si oasele caviatii. In schimb, exista si cateva medicamente ce pot favoriza aparitia sangerarilor gingivale nocturne, precum cele folosite pentru anticoagularea sangelui, chimioterapice, antiepileptice aspirina sau cele impotriva convulsiilor.
Pe langa aceste cauze care sunt cele mai des intalnite, mai exista si altele precum perierea prea agresiva a danturii, modificari hormonale specifice femeilor insarcinate, deficienta anumitor vitamine sau afectiuni sanguine, in timp ce cea mai complicata cauza a acestui fenomen este leucemia, o afectiune foarte dificil de tratat.
Cand sa merg la doctor?
Sangerarile gingivale nocturne pot duce la afectiuni mult mai dificile daca nu sunt tratate corespunzator inca din stadiile incipiente, motiv pentru care este esentiala apelarea la specialist atunci cand intalnim unul din urmatoarele semne: febra mare, pierderea prematura a dintilor, pierderea cunostintei foarte des sau sangerari survenite in alte parti ale corpului, oricare dintre acestea pot fi un semnal de alarma.