Pentru asigurarea sanatatii cavitatii bucale, in primul rand este nevoie de indepartarea tututor afectiunilor prezente si de efectuarea corespunzatoare a igienii orale. Sangerarile gingivale reprezinta un fenomen foarte des intalnit cu care se confrunta cea mai pare parte a populatiei, in schimb este usor de evitat, de cele mai multe ori fiind nevoie doar de un simplu periaj profesional si detartraj, proceduri efectuate in cadrul cabinetului de stomatologie.
Tratamentul sangerarilor gingivale
In majoritatea cazurilor, tratamentul adecvat presupune administrarea unor antibiotice pentru indepartarea infectiilor prezente. Insa, tratamentul adecvat ar trebui sa fie inceput inca de la observarea primelor semne, din cauza faptului ca gingiile isi modifica structura, iar bacteriile pot adera cu usurinta, favorizand mai multe infectii. Retractia gingivala este un fenomen des intalnit, desi este specific si inaintarii in varsta, acesta poate fi influentat de sangerarile gingivale si infectiile aferente, iar pentru remedierea situatiei pot fi necesare chiar si interventii chirurgicale.
In cazul aparitiei durerii, medicii nu recomanda sa se foloseasca medicamente pentru amortirea gingivala, deoarece aceasta nu reprezinta o solutie pe termen lung, afectiunea avansand treptat cauzand si mai multe prejudicii la nivelul cavitatii.
Se recomanda evitarea fumatului, in special in perioada sangerarilor gingivale, deoarece acest viciu poate favoriza fenomenul, iar sangerarea ar trebui controlata prin aplicarea unor tampoane pe gingii. In plus, in aceasta perioada se recomanda evitarea apelor de gura ce au in componenta alcool, pentru ca acesta agraveaza sangerarea, in schimb se recomanda clatirea gurii cu apa oxigenata sau solutii cu apa si sare. Aspirina trebuie folosita doar in cazul in care este recomandata de medic pentru alte afectiuni.
Iar daca sangerarile nu se opresc si intre timp apar si alte simptome, atunci este esentiala apelarea la medic, care va lua cele mai bune masuri in functie de situatia prezentata.
Prevenirea sangerarilor gingivale
In primul rand pentru prevenirea sangerarilor gingivale este nevoie de adoptarea unei igiene orale efectuata in mod corect, insa este esentiala si reducerea cantitatii de zahar consumata in fiecare zi. Medicii recomanda evitarea dulciurilor si a bauturilor carbogazose ce contin coloranti, acestea fiind consumate doar in cazuri mai rare. De asemenea este imporanta evitarea fumatului, pentru ca acest viciu reduce cantitatea oxigenului prezent in sange, iar gingiile se vor vindeca mai greu. In cazul in care sunt prezente lucrari protetice mai vechi, acestea trebuie ajustate, in caz contrar devin un loc unde sunt stocate bacteriile, care vor fi indepartate cu dificultate.