Tratamentul de canal impune necesitatea eliminarii pulpei dentare, ce reprezinta un tesut care contine mai multe vase sanguine si fibre amplasate in mijlocul unui dinte. Dupa eliminarea pulpei infectate, urmeaza ca spatiul ramas liber sa se curete, sa se sterilizeze, dupa care sa se obtureze. Tehnologia si tratamentele stomatologice au evoluat mult in anii trecuti, iar datorita endodontiei, in ziua de azi se pot salva dinti, care in anii trecuti ar fi fost extrasi. Edentatia este un fenomen care atrage mai multe necesitati, motiv pentru care este esentiala salvarea tuturor dintilor.
Infectarea pulpei dentare este cauzata in cele mai multe cazuri de fisurarea dintelui, cariile de dimensiuni considerabile ce nu au fost tratate la timp sau un traumatism survenit in urma unui accident. Daca in continuare nu se dispun masurile pentru inceperea tratamentului adecvat, atunci exista riscul de dezvoltare a abcesului dentar, care este mult mai dureros pentru pacienti.
Ce presupune tratarea canalului?
La fel ca orice alta procedura a stomatologiei, tratamentul de canal se desfasoara pe parcursul a cateva etape, uneori fiind nevoie doar de o singura sedinta, in timp ce in cazurile mai dificile sau care implica mai multi dinti, poate fi nevoie de mai multe sedinte.
Asadar, in primul rand este nevoie ca medicii sa isi creeze spatiul necesar pentru a putea lucra, dupa care se indeparteaza pulpa infectata, in timp ce camera pulpara si canalele acesteia sunt curatate, fiind largite si dezinfectate, pentru ca mai apoi sa se obtureze. In cazul in care sunt necesare mai multe vizite, atunci se va aplica o obturatie temporara pentru protectia dintelui.
Ultimul pas este reprezentat de reconstructia dentara prin intermediul careia dintele va capata aspectul dorit de pacient. Insa exista si cazuri in care dintii sunt afectati in proportii foarte ridicate, iar reconstructia acestora presupune inserarea unui pivot inainte de refacerea coroanei.
Cat rezista un tratament de canal?
Daca sunt tratatati in mod corespunzator, tratamentul de canal poate ajuta un dinte sa reziste chiar si o viata intreaga. Insa, din cauza faptului ca pot aparea carii la nivelul dintilor tratati deja, este nevoie de efectuarea igienii orale in mod corespunzator, iar la fiecare 6 luni sa se mearga la un control de specialiate pentru identificarea inca din fazele timpurii a oricarei posibile afectiuni. De asemenea, din cauza faptului ca nu mai exista nerv, dintii sunt mai expusi riscului de a se fractura. Pentru ca medicii sa poata evalua corespunzator situatia, este posibil ca in urmatoarele luni dupa tratament sa fie necesara o radiografie.