Ce este parodontoza?
Nevoile si dorintele pacientilor sunt indeplinite constant in domeniul stomatologiei, astfel ca in ziua de azi orice tratament este mai bun si mai eficient decat cel de ieri, deoarece se gasesc continuu noi modalitati de abordare a situatiilor prezentate de catre pacienti. Aceeasi este si situatia parodontozei, o afectiune dificila, ce impune un tratament complex impartit pe mai multe etape. Cum multi pacienti inca mai au frica de dentist, se incearca intotdeauna sa se gaseasca noi solutii pentru multumirea acestora, astfel ca bisturiul si freza este inlocuita de laser in multe dintre tratamente.
Interventiile chirurgicale pentru tratarea parodontozei pot fi inlocuite foarte eficient de catre laser, deoarece pacientii sunt mult mai relaxati, astfel ca si procesul de vindecare va fi unul mai rapid. Daca este evitata frica de dentist, pacientii vor lua masuri si vor trata orice afectiune, printre care si parodontoza, care este esential sa fie indepartata inca din fazele incipiente, pentru ca tratamentele sa fie mai usor de pus in aplicare.
Parodontoza este o afectiune care se dezvolta in urma unei igiene orale precare, ce permite formarea si retentia placii bacteriene pe suprafata dintilor si gingiilor, acest factor aducand numeroase prejudicii la nivelul cavitatii bucale. De cele mai multe ori, gingivita reprezinta o prima etapa a parodontozei, iar atunci cand este identificata trebuie tratata. Daca nu se iau masuri, gingiile incep sa se inflameze, sa se inroseasca si sa sangereze in momentul efectuarii periajului dentar, iar in timp simptomele se vor inmulti, iar pacientii vor avea parte de respiratie urat mirositoare, gust neplacut in gura sau gingii sensibile si dureroase.
Tratament parodontoza cu laser
In primul rand, dupa efectuarea tuturor testelor necesare si indicate de catre medic, tratamentul parodontozei, incepe printr-un simplu detartraj si efectuarea stricta a igienii orale, urmand ca mai apoi sa fie inlaturate toate cariile si afectiunile intalnite in cadrul cavitatii orale. Daca este nevoie se pot inlocui si lucrarile protetice sau obturatiile mai vechi ce nu mai sunt la fel de eficiente.
Avantajului tratamentului laser al parodontozei este ca nu mai sunt necesare toate etapele complexe precum rezectia osoasa sau debridarea sulculara. Sunt eliminate toate interventiile chirurgicale, in timp ce laserul nu prezinta riscuri sau efecte secundare. De asemenea, un alt avantaj al laserului este ca oricine poate opta pentru acesta, indiferent de varsta (cu mici exceptii). Asadar, pacientii pot uita de gingivectomie pentru eliminarea pungilor parodontale, deoarece cea mai moderna varianta este laserul, iar parodontoza este tratata in mod eficient.