Gingivita este o afectiune foarte comuna, atat in randul adultilor, cat si al copiilor, iar aceasta se manifesta prin cateva semne simple, usor de identificat: inflamatiile gingiilor, ce sunt dureroase si care sangereaza la cea mai mica atingere, adesea in momentul periajului sau masticatiei alimentelor. Deoarece gingivita reprezinta prima etapa a unei afectiuni mult mai dificil de tratat, parodontoza, care in cele din urma poate duce la pierderea prematura a dintilor, este esentiala identificarea si tratarea gingivitei inca din stadiile incipiente, pentru ca sanatatea cavitatii orale a copiilor sa fie asigurata.
Aceasta afectiune este cauzata de cele mai multe ori de placa bacteriana care este stocata la nivelul dintilor si nu este indepartata prin intermediul periajului. Placa este alcatuita din resturi alimentare si bacterii care afecteaza atat dintii cat si gingiile. De asemenea, periodic se recomanda si efectuarea unui detartraj, procedura realizata in cadrul cabinetului de stomatologie, pentru prevenirea sangerarilor si inflamatiilor gingivale.
Care sunt cauzele aparitiei gingivitei?
Exista mai multi factori ce favorizeaza dezvoltarea gingivitei, iar acestia trebuie identificati pentru a se putea lua masurile potrivite.
- Efectuarea necorespunzatoare a igienii orale
- Diferite infectii si afectiuni care nu au fost tratate la timp
- Alimentatie necorespunzatoare, din care lipsesc anumite vitamine esentiale
- Respiratia pe gura si nu pe nas
- Dereglari hormonale specifice anumitor perioade, precum pubertatea, menopauza sau sarcina
- Administrarea anumitor medicamente
- Prezenta anumitor boli precum sindromul Down, leucemie, hemofilie
De asemenea, si genetica joaca un rol foarte important in predispozitia celor mici la dezvoltarea gingivitei, care mai tarziu se va transforma in parodontoza. Astfel, atunci cand parintii sufera sau au suferit de parodontoza, copiii acestora sunt mai predispusi la dezvoltarea acestei afectiuni. Pentru combaterea acestui aspect este nevoie de controale periodice la dentist.
Care sunt simptomele gingivitei?
- Inrosirea gingivala
- Inflamatia gingivala
- Sangerarea gingiilor la cea mai mica atingere
- Retractia gingiilor, desi este intalnita si din cauza inaintarii in varsta
- Halena
Tratamentul gingivitei la copii
Pentru ca gingivita sa fie tratata corespunzator, in primul rand este nevoie de diagnosticarea corecta, urmand ca mai apoi medicul sa propuna cel mai bun tratament. De cele mai multe ori este nevoie de un detartraj si periaj profesional, alaturi de o igiena orala stricta, iar ulterior, in cazul in care va fi nevoie medicul va sugera administrarea unor antibiotice sau antiinflamatoare, de obicei atunci cand sunt prezente infectii mai usoare. In plus, pentru ca depunerile de tartru sa nu fie favorizate se opteaza pentru fluorizarea dentara, in timp ce atunci cand gingivita se afla intr-un stadiu mai avansat, poate fi nevoie de folosirea laserului pentru dezinfectie.