Ce este gingivita?
Gingivita este o afectiune foarte comuna cu care se confrunta cea mai mare parte a populatiei, manifestandu-se prin sangerari si inflamatii gingivale. Daca nu se iau masurile necesare pentru tratament, gingivita poate sa progreze treptat, ajungandu-se la parodontoza, o afectiune mai complexa, care favorizeaza pierderea dintilor.
Atunci cand sunt identificate semnele gingivitei este esential ca pacientii sa apeleze la un stomatolog, care examineaza cantitatea placii prezente in cavitatea bucala si efectueaza mai multe teste pentru stabilirea exacta a cauzelor. In situatia in care tratamentul nu da randamentul dorit, atunci vor fi necesare variante mai avansate care sa combata infectiile prezente.
In schimb, gingivita poate fi evitata cu usurinta doar prin efectuarea corespunzatoare a igienii orale, precum si prin controalele periodice la stomatolog. Esentiala este indepartarea placii bacteriene de la nivelul dintilor, prin periaj si prin folosirea atei dentare. De asemenea, se recomanda si utilizarea apei de gura pentru asigurarea sanatatii cavitatii orale, care poate chiar sa reduca si riscul unor evenimente cardiace. In schimb, in cazul in care igiena orala este precara, bacteriile pot actiona nestingherite la nivelul cavitatii. Gingivita poate fi de mai multe tipuri, iar cea mai des intalnita este cea cronica.
Tratamentul gingivitei cronice
In cazul acestui tip de gingivita nu este intotdeauna necesara interventia medicului, in primul rand fiind esentiala igiena orala efectuata zilnic pentru indepartarea placii bacteriene si prevenirea depunerilor de tartru. Daca se foloseste o pasta de dinti speciala, periajul nu doar va incetini afectiunea, ci o va inlatura treptat. In plus, se recomanda folosirea periutelor de dinti electrice, deoarece acestea sunt mult mai eficiente decat cele clasice. De asemenea, se poate apela si la proceduri precum chiuretajul sau detartrajul, care sunt efectuate in cadrul clinicii de stomatologie. In situatia in care nici aceste proceduri nu dau randamentul dorit, atunci se poate lua in calcul si chirurgia dentara.
Cu toate acestea, gingivita nu poate afecta grav sanatatea pacientilor, insa poate sa favorizeze dezvoltarea altor afectiuni mai complexe. Una dintre cele mai comune complicatii aduse de gingvita cronica este evolutia intr-o boala de tip periodontal, care implicit va duce si la pierderea dintilor. Din aceste motive, de la prima identificare a sangerarilor gingivale pacientii trebuie sa fie mai atenti in momentul efectuarii igienii orale, iar daca exista suspiciuni pot merge la un control de specialitate. Doar pe aceasta cale poate fi prevenita nu doar gingivita cronica, ci si alte afectiuni ale cavitatii bucale.