Protezarea pe implant reprezinta o modalitate moderna de tratament a dintilor care lipsesc din diferite motive si presupune inlocuirea acestora cu implanturi, adica cu radacini artificiale, care urmeaza sa suporte mai multe lucrari protetice, fie ca sunt coroane, punti sau proteze dentare. In acelasi timp, dupa cum sugereaza si numele, supraprotezarea face referire la confectionarea protezei dentare mobile aplicata pe un implant, scopul final fiind acela de a obtine o lucrare stabila si perfect functionala. Cu toate ca in ziua de azi, pacientii pot opta pentru numeroase tipuri de implant dentar, cele mai populare raman cele de tip surub.
De obicei, se opteaza pentru implanturi dentare in vederea supraprotezarii totale in cazul mandibulei prin inserarea a doua sau patru implanturi. Pacientii apoi pot opta, in functie de necesitati pentru o proteza dentara mobila partiala sau totala.
Care sunt avantajele supraprotezarii pe implant?
- Se obtin proteze care functioneaza mult mai eficient
- Masticatia este imbunatatita simtitor
- Se obtine un zambet mai estetic
- Proteza este fixata in siguranta, astfel ca vorbirea sau masticatia nu sunt afectate deloc
In functie din materialele din care sunt confectionate, implanturile dentare ofera o garantie de peste 10 ani, propune un aspect similar cu cel al danturii naturale si stopeaza fenomenul de migratie dentara, astfel ca sunt prevenite problemele de tip ocluzal.
Cu toate ca implantul reprezinta o lucrare foarte rezistenta si eficienta, supraprotezarea este dificil de efectuat si cuprinde doi pasi importanti: cel chirurgical si cel protetic. Ambele etape aduc diferite riscuri, costurile implicate sunt destul de ridicate, astfel ca intreaga procedura trebuie efectuata de medici bine pregatiti pentru evitarea complicatiilor.
Cine poate opta pentru supraprotezare pe implant?
Supraprotezarea pe implant este recomandata in special persoanelor care au trecut de prima tinerete si care, din diferite motive sufera din cauza lipsei unuia sau mai multor dinti. De asemenea, si persoanele care nu se pot obisnui cu protezele mobile traditionale, pot opta pentru aceasta varianta. In general, pacientii care au prezentat o afectiune parodontala, au suferit din cauza pierderii osoase importante in urma tratamentului, astfel ca si acestia pot opta pentru supraprotezarea pe implant, insa numai daca respecta anumite reguli.
In schimb, aeasta procedura nu este recomandata pacientilor care prezinta anumite afectiuni, precum diabet, hipertensiune sau diferite boli infectioase.
Prin ce se deosebeste supraprotezarea pe implanturi de cele traditionale?
In primul rand, proteza pe implanturi este sustinuta datorita unor elemente speciale de ancorare, foarte rezistente, ce sunt similare unei lucrari fixe. In acelasi timp, protezele obisnuite nu au capacitatea de a oferi aceleasi performante, din cauza faptului ca retentia este micsorata in urma atrofierii oaselor dentare, situatie cauzata de o perioada lunga de timp in care a lipsit unul sau mai multi dinti.
Chiar si dintii foarte deteriorati pot fi utilizati drept suport pentru supraprotezare, deoarece este esentiala salvarea radacinii acestora. Daca cele din urma sunt tratate in mod corespunzator, atunci pacientii pot beneficia de acest tip de lucrare, in urma careia sa fie imbunatatite mai multe aspecte precum retentia, masticatia, vorbirea, aspectul etc.