Sangerarile gingivale reprezinta un semn al prezentei gingivitei cu care fiecare persoana se confrunta mai devreme sau mai tarziu de-a lungul vietii, insa cei mai multi dintre noi il consideram un lucru normal, fapt care de fapt nu este adevarat. In primul rand, o gingie sanatoasa este de culoare roz, nu e tensionata, ci ferma, stransa bine si atasata cu siguranta in jurul danturii si in absolut nicio situatie nu ar trebui sa sangereze.
De ce apar sangerarile gingivale?
In majoritatea cazurilor, acestea apar din cauza igienii orale precare. In momentul masticatiei alimentelor, unele resturi raman blocate interdentar, iar acestea nu pot fi indepartate doar printr-un simplu periaj, ci fiind nevoie si de folosirea atei dentare. In caz contrar, aceste resturi alimentare pot dezvolta bacterii, care favorizeaza aparitia mai multor afectiuni ale cavitatii, pe langa bine cunoscutele carii.
Ce este gingivita?
Astfel, apare si gingivita, care reprezinta prima etapa a parodontozei, o afectiune mult mai dificil de tratat si care are mai multe efecte negative. Aceasta presupune inflamarea gingiilor si sangerarea acestora, oferind insa si semne sesizate mai rar de catre pacienti precum inrosirea gingiilor sau aparitia pungutelor cu puroi formate deasupra dintilor. De obicei, in momentul periajului pungutele cu puroi se sparg la contactul cu periuta.Daca nu este tratata la timp, sangerarea gingivala se poate transforma cu usurinta in parodontoza.
Tratamentul si prevenirea sangerarilor gingivale
In primul rand pacientii trebuie sa realizeze importanta utilizarii atei dentare pentru prevenirea nu doar a sangerarii gingivale, ci si a multor alte afectiuni. Periajul dentar nu este suficient pentru asigurarea igienii orale, deoarece periuta nu are capaciatea de a patrunde in spatiile interdentare. De asemenea, si apa de gura joaca un rol esential pentru prevenirea afectiunilor cavitatii bucale.
Sangerarile gingivale mai pot fi o cauza a lipsei vitaminei C, astfel ca pacientii fie pot administra suplimente cu aceasta vitamina, fie pot consuma multe fructe precum citricele (lamai, portocale, grapefruit) sau capsuni, deoarece aceastea sunt bogate si foarte recomandate. Doza zilnica necesara de vitamine poate fi asigurata consumand si rosii, morcovi, spanac, brocoli si alte legume similare.
In plus, atunci cand sangerarile gingivale sunt identificate, este esential ca pacientii sa apeleze la medic, deoarece acestia pot impune tratamentul corespunzator in functie de situatia prezentata. Sangerarile gingivale pot avea mai multe cauze, motiv pentru este esentiala punerea diagnosticului corect, dupa care sa se decida modalitatea potrivita de tratament.