Sangerarile gingivale puternice apar din diferite motive, iar in cazurile cele mai blande ar fi pur si simplu cauzate de perierea prea agresiva a danturii. In schimb, acest fenomen poate fi asociat si cu alte afectiuni mult mai dificile, precum cele ale coagularii sangelui.
Gingiile sanatoase nu trebuie sa sangereze in nicio situatie, iar daca pacientii sesizeaza ca acest fenomen are loc mai des, atunci ar trebui sa se apeleze la un medic stomatolog pentru ca acestia pot identifica cu usurinta care sunt motivele pentru care apar. De asemenea, sangerarile gingivale puternice nu trebuie ignorate deoarece o data cu treceea timpului se pot agrava si transforma in afectiuni parodontale, mult mai dificil de tratat.
Care sunt cauzele sangerarilor gingivale puternice?
In primul rand gingia poate suferi traume nu numai survenite in urma unor accidente, ci si din cauza faptului ca pacientii pot peria dantura mult prea energic. In plus, presiunea aplicata pe dantura trebuie sa fie moderata, nici prea slaba pentru ca bacteriile pot ramane stocate, nici prea puternica, deoarece pot aparea leziuni ale gingiilor. De regula, sangerarile gingivale aparute in urma periajului dentar dureaza cateva zile, pana cand are loc procesul de vindecare. De asemenea, gingiile pot fi traumatizate si atunci cand se consuma anumite alimente crocante.
Gingivita
Daca sangerarile gingivale nu dispar de la sine dupa o scurta perioada, atunci exista posibilitatea ca pacientii sa fie afectati de gingivita. Aceasta este cauzata de microbi si resturile alimentare ce formeaza placa bacteriana, care, alaturi de sangerari, implica si inrosirea sau inflamarea gingiilor. De cele mai multe ori gingivita se poate trata prin intermediul unei proceduri numite detartraj, care este efectuata doar in cadrul cabinetului de stomatologie. Dupa ce se indeparteaza placa bacteriana, gingia se va vindeca.
Parodontoza
Atunci cand gingivita este ignorata de catre pacienti o perioada mai mare de timp, aceasta va evolua catre parodontoza, o afectiune care teoretic nu poate fi tratata, ci doar stopata evolutia acesteia. Apare fenomenul de retractia gingivala (specific si inaintarii in varsta), dintii devin mobili, iar intr-un final acestia sunt pierduti prematur. Tratamentul aferent este unul dificil, care se intinde pe parcursul a numeroase sedinte. Cu toate acestea, nu toate cazurile de gingivita netratata ajung pana la parodontoza.
Alte cauze
Sangerarile gingivale puternice mai pot fi cauzate si de afectiuni care influenteaza coagularea sangelui, precum hemofilia sau trombofilia. In schimb si anumite medicamente pot favoriza acest fenomen, precum administrarea celor dedicate hipertensiunii arteriale sau chiar anumite contraceptive orale.