Sangerarile gingivale sunt cauzate de cele mai multe ori de diferite infectii sau afectiuni localizate la nivelul cavitatii bucale, in timp ce in cazurile mai rare, acestea apar in urma administrarii anumitor medicamente. De asemenea, acestea sunt mai des intalnite in randul femeilor insarcinate, in special in primele doua trimestre, din cauza dereglarilor hormonale.
Cauzele sangerarilor gingivale – anemia
Exista o multime de factori care favorizeaza aparitia sangerarilor gingivale. Astfel, in cazul anemiei aplastice, sangerarile gingivale apar adesea din cauza unui traumatism survenit in urma unui accident. Pot aparea si alte semne alaturi de sangerari, asadar pacientii se pot simti din ce in ce mai slabiti, respira cu dificultate si sunt afectati de febra. Daca nu se iau masurile corespunzatoare poate aparea si tahicardia.
Anemia pernicioasa este o alta afectiune ce duce la aparitia sangerarilor gingivale si presupune aparitia durerilor in zona limbii, motiv pentru care alimentatia este dificil de efectuat. Pe langa starea generala de slabiciune, pacientii semnaleaza prezenta petelor pe intreg corpul si sunt afectati la nivelul sistemului gastro intestinal. Ciroza este un alt factor ce favorizeaza sangerarile gingivale, care apar alaturi de tulburari hemoragice.
Gingivita
Principalul semn al gingivitei este reprezentat de sangerarile gingivale, care apar alaturi de inflamatii ale gingiilor, respiratie urat mirositoare, gust neplacut in gura, disconfort sau durere. Fie ca se periaza dintii sau se consuma diferite alimente, la cea mai mica atingere a gingiilor, acestea pot incepe sa sangereze, iar acest fenomen nu trebuie trecut cu vederea, deoarece cu cat se iau masuri mai devreme, cu atat consecintele vor fi mai putin grave.
Astfel ca se recomanda, pe langa mentinerea igienii orale corespunzatoare, de doua sau trei ori pe an sa se efectueze controale la stomatolog, deoarece acesta poate identifica orice afectiune a cavitatii bucale inca din stadiile incipiente cand tratamentele sunt mai usor de efectuat si implica costuri mai reduse.
Hemofilia
Hemoragia poate aparea in diferite zone ale cavitatii bucale, dar mai ales in zona gingivala. Hemofilia aflata in stadiile incipiente duce si la invinetiri, inflamatii sau prelungirea hemoragiilor in urma unor interventii medicale minore, care pot sa persiste chiar si 7 zile mai tarziu. In schimb, hemofilia moderata implica sangerarea gingivala mai frecventa, alaturi de dureri ale articulatiilor. De asemenea, sangerarile sunt si mai severe si apar subit, fara niciun simptom. Un alt semn poate fi considerat si febra sau anemia, iar daca aceste hemoragii nu sunt tratate la momentul potrivit, cele mai dificile cazuri pot duce si la deces.