Gingiile reprezinta un tesut roz ce inconjoara dantura si are rolul de a o proteja, insa acestea pot fi si ele deteriorate din mai multe cauze, iar la un simplu periaj pot sangera, fapt care nu este normal, motiv pentru care este important ca pacientii sa se prezinte la medic inca de la primele semne observate. In caz contrar, afectiunile prezente pot evolua pana se ajunge la parodontoza, urmand ca ultimul pas sa fie pierderea prematura a unuia sau mai multor dinti.
Sangerarile gingivale la periaj
In primul rand, sangerarile gingivale pot fi cauzate de perierea incorecta a danturii, fie in urma alegerii unei periute dentare cu peri prea duri, fie ca periajul este prea violent, gingiile pot fi lezate si sangera. Aceeasi situatie este intalnita si atunci cand se efectueaza periajul dentar prea des si pentru prea mult timp. Pentru asigurarea igienii orale este de ajuns un periaj dentar efectuat de 3 ori intr-o zi, alaturi de utilizarea atei dentare si a apei de gura, tinand cont insa si de alimentatie. Tartrul este cel care favorizeaza sangerarile gingivale, astfel ca acesta trebuie indepartat periodic, printr-o procedura numita detartraj efectuata in cadrul cabinetului stomatologic, alaturi de administrarea unor substante antiseptice.
De asemenea si utilizarea atei dentare poate influenta sangerarile gingivale, astfel ca daca aceasta pune presiune prea mare pe gingii pot avea un efect nedorit. Tartrul se formeaza in spatiul dintre dinte si gingie, iar daca acesta nu este inlaturat, va cauza inflamarea si sangerarile gingivale, in special in momentul periajului dentar.
Cariile apar de cele mai multe din cauza igienii precare si cand acestea sunt localizate interdentar, sunt mai dificil de observat de catre pacient, iar daca nu produc durere, pot ramane mult timp neobservate, din acest motiv sunt importante controalele periodice la specialist. Cariile pot duce la sangerarea gingivala in momentul periajului, astfel ca trebuie indepartate in cel mai scurt timp.
De asemenea, sangerarile gingivale mai pot fi puse pe seama anumitor perioade precum pubertatea, menopauza sau menstruatia, din cauza faptului ca dereglarile hormonale sunt comune, iar gingiile sunt mult mai sensibile. In aceste perioade pacientii nu trebuie sa faca nimic altceva decat sa acorde o atentie sporita igienii orale.
Si lucrarile dentare mai vechi, precum obturatii, proteze, punti, care nu sunt adaptate corespunzator pot crea un spatiu intre dinti care sa fie infestat cu bacterii, ce duc, printre altele si la sangerarile gingivale.