Rezectie Apicala Premolar
Rezectia apicala reprezinta o procedura destul de des intalnita in stomatologie si presupune extirparea unei infectii care este localizata adesea in varful radacinii dentare. In majoritatea cazurilor, infectia se transmite de la nivelul radacinii catre os, iar in timp, se formeaza un chist, ce in niciun caz nu trebuie omis, pentru ca in timp se va extinde si in randul danturii inconjuratoare, ori in situatiile si mai complicate va afecta osul.
De ce se recomanda rezectia apicala?
Aceasta procedura reprezinta ultima sansa inainte ca un dinte sa fie extras, astfel daca rezectia nu va da randamentul dorit, atunci nu ramane altceva decat ca medicul sa efectueze extractia dentara, interventie care atrage cu sine multe alte necesitati si mai costisitoare. Astfel, in cazurile in care cele mai moderne tratamente endodontice nu pot stopa dezvoltarea chistului, iar vindecarea osului nu este posibila, atunci se alege rezectia apicala, ce reprezinta ultima solutie.
In functie de situatia prezentata de pacient, specialistul este cel care va decide modul in care va aplica tratamentul, cea mai comuna optiune fiind prin radacina si se alege atunci cand tratamentele endodontice nu au dat randament din cauza formei neobisnuite a canalelor, atunci cand o interventie la nivelul canalului ar afecta o lucrare protetica, atunci cand canalele sunt blocate, fie cu ace rupte, fie cu alte materiale, ori atunci cand afectiunea nu este combatuta cu ajutorul medicamentatiei folosite.
Cum se efectueaza rezectia apicala?
In primul rand, este nevoie de anestezierea pacientului, pentru ca acesta sa nu fie supus durerii, urmand sa se efectueze o incizie la nivelul gingiei, pentru a indeparta o mica portiune a acesteia, in vederea descoperirii osului. Dupa ce se localizeaza infectia, aceasta este inlaturata, iar in anumite cazuri poate fi nevoie de biopsie pentru identificarea tipului de tesut extras, proces care implica necesitatea indepartarii varfului radacinii, urmand ca mai apoi bontul ramas sa fie acoperit.
Urmeaza reconstructia gingivala si se aplica o sutura la nivelul acesteia, iar specialistul va furniza pacientului o lista cu toate indicatiile de care acestia trebuie sa tina cont in perioada urmatoare. La circa o saptamana dupa interventie este nevoie de indepartarea firelor suturii, iar de acum, la fiecare 4 luni, timp de un an vor fi efectuate controale pentru verificarea evolutiei osului si vindecarea.
Cand am nevoie de o rezectie apicala?
Din pacate, canalele pacientilor pot fi blocate de corpi straini, precum ace rupte, resturi ale unor instrumente deteriorate, ori diferite materiale, toate acestea complica cu mult situatia prezentata. In cazul in care pacientii prezinta astfel de probleme, de cele mai multe ori este nevoie de apelarea la interventii chirurgicale pentru indepartarea obiectelor, precum si o mica parte a radacinii.
De asemenea, tratamentele endodontice pot fi destul de dificil de aplicat, iar daca nu este folosit un microscop, exista sanse ca medicul sa faca erori, precum obturatii neterminate, iar complicatiile sunt mai dificil de tratat. In plus, atunci sunt prezente leziuni de dimensiuni importante la nivelul cavitatii bucale, daca nu se apeleaza la rezectie, infectia se extinde si catre restul cavitatii bucale.
Rezectia apicala in cazul premolarului este o procedura usor de efectuat deoarece medicul are acces facil la locul infectat.