Rezectie Apicala Laser
Rezectia apicala reprezinta o interventie comuna a stomatologiei ce presupune inlaturarea apexului (varful radacinii dentare), urmand ca mai apoi sa se urmeze un tratament asupra canalului. Se apeleaza la aceste proceduri atunci cand, din diferite motive, infectiile au ajuns la nivelul radacinii si nu au putut fi indepartate prin intermediul tratamentelor endodontice obisnuite, astfel pentru ca dintele sa fie salvat, ultima posibilitate ce trebuie luata in calcul este rezectia apicala. Intreaga procedura se efectueaza cu ajutorul microscopului pentru ca rata succesului sa creasca simtitor. Pacientii nu trebuie sa se ingrijoreze cu privire la prezenta durerii, deoarece aceasta nu exista datorita faptului ca se efectueaza o anestezie locala sau regionala in functie de necesitati.
Cand se recomanda rezectia apicala?
Cu toate ca numele de rezectie apicala ii poate speria pe multi dintre pacienti, insa acest tratament este efectuat in siguranta de medici bine pregatiti, iar intregul proces dureaza intre 30 si 90 de minute, in functie de situatia prezentata de fiecare pacient in parte. Astfel daca un pacient prezinta una din urmatoarele probleme, atunci ar putea fi nevoit sa urmeze un asemenea tratament:
- Fracturi ale radacinii unuia sau mai multor dinti
- Perforarea radacinii unuia sau mai multor dinti
- Atunci cand tratamentele asupra canalului unui dinte nu au fost efectuat corespunzator sau nu au avut rezultatele asteptate
- Atunci cand exista leziuni la nivelul canalelor
- Atunci cand radacina este afectata de anumite afectiuni
- In situatiile in care radacinile prezinta anomalii
Cand nu este recomandata rezectia apicala?
Cu toate ca aceasta procedura este recomanda aproape in toate cazurile, exista si situatii mai complicate in care tratamentul nu poate fi urmat:
- Radacini ale dintilor ce prezinta anumite fracturi aparute din cauza accidentelor
- Atunci cand sunt prezente leziuni periapicale
- Atunci cand dintii au fost implantati eronat
Care sunt riscurile rezectiei apicale?
Cele mai multe dintre aceste proceduri sunt realizate in conditii de maxima siguranta, insa orice interventie chirurgicala implica unele riscuri, motiv pentru care nici rezectia nu este omisa. In primul rand se pot dezvolta infectii, insa situatia poate fi evitata cu usurinta, in cazul in care pacientul tine cont de toate sfaturile specialistului si administreaza medicamentele furnizate de acesta. De asemenea, in timpul interventiei, dintii inconjuratori pot fi fisurati sau accidentati, din greseala, precum si afectarea sinusurilor atunci cand procedura este efectuata in cazul molarilor superiori.
Cum ma recuperez dupa rezectia apicala?
Fenomene precum durerea sau disconfortul sunt efecte comune ale interventiei, insa acestea sunt combatute cu ajutorul medicamentelor puse la dispozitie de medic. In plus, este recomandata evitarea fumatului si a consumului de bauturi alcoolice in perioada urmatoare. In cazul in care zona se inflameaza, se pot aplica comprese reci, iar igiena orala trebuie efectuata cu atentie, fara a pune presiune pe locul interventiei. De asemenea, se recomanda evitarea clatirii gurii in primele zile dupa interventie.