Ce este rezectia apicala?
Rezectia apicala reprezinta o interventie chirurgicala ce are rolul de a inlatura o infectie localizata in varful radacinii. In cazul in care aceasta procedura nu este efectuata, singura optiune a unui dinte ramane extractia acestuia, procedura care implica ulterior alte necesitati, deoarece pot aparea modificari ale ocluziei sau fenomenul de migratie dentara ce presupune miscarea dintilor catre spatiul lasat liber in incercarea de a-l acoperi. Cu toate ca tratamentele stomatologice din ziua de azi sunt mult mai eficiente datorita evolutiei tehnologiei, inca exista riscul de aparitie a unor complicatii, insa situatia acestora este destul de rara.
Complicatiile rezectiei apicale
In urma procedurii pacientii pot semnala senzatii precum furnicaturi, arsuri, intepaturi, amorteli, cauzate de freza, insa si nervii inconjuratori pot fi afectati. De asemenea, materialul folosit pentru obturatia radacinii trebuie sa fie in proportii exacte, in caz contrar, atunci cand acesta este in surplus, pacientii pot sesiza o senzatie continua de disconfort.
La finalul operatiei, poate aparea sangerarea care este stopata cu dificultate, insa si umflaturi, vanatai sau infectarea locului respectiv. Pentru evitarea acestor situatii este important ca pacientii sa tina cont de toate indicatiile oferite de catre medici, iar vindecarea sa fie mult mai rapida.
Complicatii pe termen lung ale rezectiei apicale
Desi aceste complicatii sunt cele mai rare, exista posibilitati, mici, ca ele sa apara. In majoritatea cazurilor, osul se va vindeca complet in cel mult 12 luni.
- Dintii pot deveni foarte mobili
- Osul alveolar se poate necroza in cazul in care, in timpul interventiei specialistul nu a luat pauze de la utilizarea frezei care se poate incalzi
- Osul si gingia se pot infunda
- Radacina respectiva poate fi fracturata
Succesul interventiei este sigur atunci cand dupa 12 luni de la efectuarea interventiei, pacientii nu semnaleaza aparitia durerilor, umflaturilor, iar dupa efectuarea radiografiilor se observa ca dintele este perfect sanatos.
Indicatii postoperatorii
- In perioada imediat urmatoare se recomanda consumul de alimente moi sau lichide, iar masticatia trebuie efectuata pe partea opusa a cavitatii bucale
- In primele zile se recomanda evitarea clatirii gurii si a consumului de bauturi carbogazoase
- Gura poate fi clatita usor cu lichide antiseptice
- Dantura poate fi periata incepand cu ziua urmatoare interventiei, insa fara a atinge locul operat
- Umflaturile isi pot face simtita prezenta pana la 6 zile, iar pentru ameliorarea acestora se recomanda aplicarea de comprese reci
- In cazul existentei durerii trebuie administrate medicamentele prescrise de catre specialist
- La circa 7 zile de la interventie este necesara inlaturarea firelor suturii