Rezectie Apicala Canin
Rezectia apicala reprezinta o procedura chirurgicala ce are menirea de a inlatura varful radacinii unui dinte, dar si a tesuturilor din jur, daca au fost supuse infectiei. Se apeleaza la rezectia apicala doar in cazul in care a fost aplicat un tratament endodontic obisnuit, pentru curatarea canalelor, iar acesta nu a avut efect. Pentru ca medicii sa aiba acces la varful radacinii este nevoie de efectuarea unei incizii la nivelul gingiei, dupa care sa patrunda la locul respectiv perforand osul. Intreaga procedura este realizata sub anestezie, astfel ca nu se pune problema de aparitia durerii, se utilizeaza microscopul pentru ca tratamentul sa aiba o rata mare de succes, iar finalul interventiei este marcat de obturatia canalului. Rezectia apicala poate fi aplicata in cazul oricarui dinte, fiind mai usor de efectuat in cazul dintilor frontali sau a caninilor pentru ca locul respectiv poate fi atins cu usurinta de catre medic, spre deosebire de molari care sunt localizati mai departe in cavitatea bucala.
Cand apelez la rezectia apicala?
- Atunci cand sunt prezente infectii la nivelul radacinilor ce nu pot fi combatute prin intermediul tratamentului endodontic
- Atunci cand sunt prezente leziuni periapicale sau traumatisme ale canalelor, aparute din diverse motive (accidente, fracturi etc.)
- Atunci cand tratamentele aplicate canalelor nu dau randamentul dorit
Cand nu este recomandata rezectia apicala?
- Atunci cand dintii nu sunt bine sustinuti pe arcada
- Atunci cand implanturile dentare nu au fost bine atasate
- Atunci cand exista anumite tipuri de fracturi ale radacinii
- Atunci cand pacientii, din diferite motive, nu pot fi supusi acestui tratament
Cum se efectueaza rezectia apicala?
Aceasta interventie este impartita in sapte pasi ce trebuie respectati de catre medic. Astfel, in primul rand se efectueaza o anestezie locala sau regionala, dupa care la nivelul gingiei are loc o incizie prin care sa se poata crea accesul necesar. Pasul al doilea este expunerea regiunii periapicale, iar pentru identificarea localizarii varfului radacinii, osul este intepat cu un instrument special, dupa care se indeparteaza. Cea de a treia etapa este inlaturarea tesutului din jurul radacinii, urmand ca indepartarea infectiei sa reprezinte pasul al patrulea.
A cincea etapa este marcata de obturarea corespunzatoare a canalului, urmand ca igienizarea si sutura aplicata la nivelul gingiei sa reprezinte ultimii pasi ce trebuie urmati. Pentru sigilarea radacinii se apeleaza la obturatia retrogada a canalului, iar inciziile se inchid prin sutura. Dupa care se efectueaza o radiorafie pentru ca medicii sa se asigure de indepartarea completa a infectiei. Durata intregii proceduri variaza intre 30 si 90 de minute, in functie de dintele asupra caruia se lucreaza. In cazul caninului, o asemenea interventie nu ar trebui sa dureze mai mult de 45 de minute.
Indicatii dupa interventie
Dupa ce a fost efectuat tratamentul, pacientilor li se interzice clatirea ranii, pentru a nu favoriza sangerarea, ce poate fi oprita cu greu. Ulterior pacientii pot acuza prezenta durerii sau a inflamatiilor, insa toate acestea sunt efecte obisnuite ale rezectiei apicale.