Ce este parodontoza?
Parodontoza este boala ce afecteaza o mare parte a populatiei, care ignora semnele acesteia si care decid sa nu ia masurile potrivite pentru inlaturarea ei. Parodontoza se manifesta prin retractia gingivala si formarea pungutelor parodontale, ce produc durere si disconfort, in timp ce tratamentul acesteia este unul foarte complex, motiv pentru care prevenirea afectiunii este esentiala. Daca nu se iau masurile corespunzatoare, ultimul pas al parodontozei este pierderea prematura a unuia sau mai multor dinti.
Aceasta afectiune se dezvolta in principal in urma unei igiene orale precare, astfel ca nu se indeparteaza placa bacteriana si se formeaza tartrul, ce nu poate fi inlaturat decat in cadrul cabinetului stomatologic printr-o procedura numita detartraj. Astfel, se ajunge intr-un moment unde periajul si folosirea atei dentare nu mai pot remedia situatia, fiind recomandat urmarea unui tratament adecvat.
Care sunt factorii care favorizeaza dezvoltarea parodontozei?
Pe langa igiena orala precara, mai exista cativa factori ce favorizeaza dezvoltarea acestei afectiuni, printre care fumatul, traumatismele, edentatia, obiceiuri vicioase precum suptul degetului sau anumite perioade ale vietii precum sarcina sau menopauza. De asemenea, aparitia parodontozei este favorizata si de afectiuni de tipul diabetului zaharat, cancer, afectiuni cardiovasculare, leucemie, HIV etc. In plus, anumite medicamente pentru tratarea epilepsiei sau hemofiliei pot avea acelasi impact asupra sanatatii dintilor.
Remedii parodontoza
Intotdeauna se recomanda ca tratamentele sa fie urmate la cabinetul de stomatologie, insa atunci cand este nevoie se pot alege si cateva remedii naturale pentru stoparea efectelor parodontozei. Cu alte cuvinte, una dintre cele mai potrivite alegeri este hreanul, care se mesteca zilnic sau se clateste gura si se maseaza gingia cu un amestec obtinut din aceasta planta. Insa, daca hreanul nu se afla la indemana, se poate opta pentru clatirea gurii cu propolis, ori se poate mesteca, dupa care inghiti. In functie de situatia prezentata, acest obicei poate fi repetat timp de cateva zile.
Cu toate acestea, atunci cand parodontoza este instalata, igiena orala inca joaca un rol important, astfel ca dupa perierea dintilor, gingiile se pot masa cu ulei de masline, care are rolul de a calma durerea si de a cicatriza leziunile prezente. De asemenea, durerea poate fi calmata si cu ajutorul castravetelui, care fie este consumat in mod normal, fie se clateste gura cu sucul obtinut din aceasta leguma. In schimb, intotdeauna tratamentele profesioniste urmate in cadrul cabinetului sunt cele mai eficiente si mai sigure, iar acestea trebuie sa combata afectiunea, nu doar sa ii stopeze efectele.