Puroi la Masea Tratament
Abcesul dentar face referire la unul sau mai multi dinti care prezinta o punga cu puroi situata in interiorul tesuturilor, ce provoaca durere si disconfort. Inflamatia si durerea sunt reduse de cele mai multe ori prin aplicarea unor comprese reci pe obraz si se recomanda evitarea spatiilor foarte calduroase.
Care sunt cauzele puroiului la masea?
Cele mai comune cauze de aparitie ale puroiului la masea sunt: accidentele dintelui, cariile profunde care nu au fost tratate sau alte afectiuni gingivale. De asemenea, abcesul dentar poate fi de trei tipuri:
Gingival – face referire la cel situat in tesuturile gingivale, insa fara a afecta in mod direct dintele sau osul de sustinere al acestuia
Periodontal – se refera la cel amplasat in alveola ce suporta dintele
Periapical – se refera la cel care este localizat in pulpa dentara
Care sunt simptomele puroiului la masea?
La fel ca multe alte afectiuni ale cavitatii bucale, si puroiul la masea poate oferi cateva semne atunci cand se instaleaza, precum:
- Dureri acute ce variaza in intesitate de la o ora la alta
- Senzatia de disconfort
- Durere in momentul masticatiei alimentelor
- Gust neplacut in gura
- Halena
- Sensibilitate dentara atunci cand se consuma alimente reci sau fierbinti
- Senzatia generala de disconfort
- Inflamatia gingivala
- Prezenta leziunilor la nivelul gingiilor
Tratamentul puroiului la masea
Pentru combaterea puroiului la masea este esential ca intregul tratament sa fie efectuat de catre stomatolog, iar procedura obisnuita presupune realizarea unei incizii a zonei inflamate pentru drenarea infectiei si indepartarea puroiului. De asemenea, in majoritatea cazurilor este necesara administrarea unor antibiotice care au rolul de a elimina complet bacteriile ce au cauzat infectia.
Exista si situatii in care infectia a afectat si structura interna a unui dinte, astfel fiind nevoie de apelarea la un tratament endodontic, care are rolul de a insanatosi canalul afectat si de inlaturare a tesuturilor care au fost supuse infectarii. Ultima posibilitate este ca dintele sa trebuiasca sa fie extras din cauza infectiei ce a avansat in cadrul zonei interne a acestuia.
De asemenea, in majoritatea cazurilor este nevoie doar de efectuarea unei incizii de mici dimensiuni pentru ca puroiul sa fie eliminat in totalitate, urmand plombarea in situatia in care exista carii. Medicamentele se administreaza doar dupa ce s-a efectuat drenajul, in caz contrar, afectiunea poate evolua si deveni chiar cronica. Dintii obturati prin plombe si care prezinta un abces de mici dimensiuni, de cele mai multe ori va fi supus doar unui tratament cu antibiotice.
In functie de complexitatea situatiei intalnite, intregul tratament se poate intinde intre 6 si 12 sedinte, pana cand tot procesul sa poata fi efectuat corespunzator. Cu toate ca durata este mai lunga decat in cazul multor altor tratamente stomatologice, numarul ridicat este datorat faptului ca medicii se asigura impotriva recidivelor si incearca sa previna si alte afectiuni. Insa pe toata durata tratamentului, fiecare procedura va fi efectuata sub anestezie, astfel ca pacientii nu trebuie sa se ingrijoreze cu privire la aparitia durerii.