Numerosi pacienti sunt afectati de puroiul la gingie din mai multe motive, insa cel mai comun este lipsa igienii orale, care atrage numeroase alte probleme la nivelul cavitatii bucale. Daca puroiul la gingie este ignorat, pot aparea alte afectiuni, se dezvolta pungute parodontale, in cele din urma ajungandu-se la parodontoza.
Puroi la gingie – tratament si prevenire
Puroiul la gingie nu implica un tratament complicat deloc, fiind urmat cu usurinta in scurt timp. Asadar, este nevoie de efectuarea unei incizii pentru ca puroiul sa fie scurs, dupa care se aplica substante antiseptice. Puroiul se diferentiaza de pungutele parodontale prin faptul ca cele din urma implica un tratament mai atent si mai complicat, care difera in functie de tipul pungutei, ce poate fi parietala sau periapicala.
De asemenea, drenarea pungutelor parodontale se efectueaza mai greu, motiv pentru care este esential ca pacientii sa acorde o importanta sporita igienii orale pentru a evita situatiile mai dificile. Pentru a trata un abces, in ziua de azi in primul rand trebuie efectuata anestezia in zona respectiva, dupa care infectia sa se controleze prin colectarea puroiului. In cazul pungutelor parodontale, initial se aplica un detartraj la nivelul gingiilor, pentru ca mai apoi sa se dreneze puroiul, iar daca aceste doua proceduri nu rau randamentul dorit, medicul va efectua o incizie de mici dimensiuni, dupa care drenajul.
Alte tehnici ce ar putea fi folosite de catre medic sunt frezarea dintelui respectiv deoarece pe aceasta cale este redusa suprafata de contact cu dintii vecini sanatosi in timpul masticatiei alimentelor. De asemenea, se recomanda obtinerea unei solutii potrivite pentru clatirea gurii prin amestecarea unei lingurite de sare la jumatate de cana cu apa. In alte cazuri, medicii ar putea recomanda efectuarea unei radiografii inainte de orice procedura pentru a se putea analiza cu atentie localizarea puroiului.
Drenarea puroiului se efectueaza pentru eliminarea durerilor, iar o alta modalitate potrivita este puncturarea dentara cu ajutorul unei sonde. In situatia in care puroiul nu se controleaza in mod corespunzator sau nu este drenat in totalitate, atunci medicii vor putea recomanda administrarea unui antibiotic pret de cateva zile, urmand ca mai apoi aceste proceduri sa poata fi efectuate in cazul in care mai este necesar.
Pentru evitarea dezvoltarii puroiului la gingie, este esential ca pacientii sa tina cont de igiena orala, insa la fel de importante sunt si controalele ce trebuie efectuate de doua ori pe an, pentru a putea fi prevenite orice afectiune a cavitatii bucale.