Punti Dentare Metalo-Ceramice
Din diferite motive, uneori poate fi nevoie ca un pacient sa beneficieze de o lucrare protetica deoarece lipsesc unul sau mai multi dinti. Fie ca este vorba de o punte sau de o coroana dentara, acestea trebuie sa fie rezistente si confortabile, astfel ca este important materialul din care sunt confectionate. Ceramica dentara reprezinta una dintre cele mai potrivite optiuni, deoarece prezinta proprietati superioare altor materiale utilizate in stomatologie, precum estetica si durabilitate.
Unul din marele avantaje ale ceramicii este faptul ca poate sa acopere un dinte pe fiecare suprafata a sa, inclusiv pe cea ocluzala, in timp ce alte materiale, nu sunt la fel de rezistente, motiv pentru care se pot fractura daca sunt situate in zona respectiva. De asemenea, ceramica este utilizata in concordanta cu alte metale, ce au rolul de schelet, sau daca este nevoie se poate folosi singura, insa in cazuri mai speciale, indicate de medic.
Punti dentare metalo-ceramice
Aceste lucrari protetice sunt foarte des intalnite in cadrul stomatologiei, deoarece promit numeroase beneficii, fiind estetice, imita culoarea dintilor naturali, dar sunt si rezistente. Cu toate ca, nu sunt la fel de calitative precum lucrarile ce au schelet din aur ori zirconiu, pretul este unul mai mic. Atunci cand medicul recomanda o punte dentara metalo-ceramica, inseamna ca aceasta este cea mai potrivita in cazul de fata, iar rezultatele vor fi potrivite. Un avantaj este ca poate fi utilizata pentru dantura frontala, dar si pentru molari sau premolari, unde forta masticatorie este mai mare, deoarece sunt foarte rezistente. In plus, pot fi acoperite si implanturile dentare.
Din ce este alcatuita o punte dentara metalo-ceramica?
Schelet de sustinere din metal
Orice lucrare protetica ce beneficiaza de un schelet din metal este foarte rezistenta. Scheletul este amplasat sub stratul de ceramica, care este sustinut, fara a produce probleme pe viitor. Aceste lucrari nu implica necesitatea slefuirii unei cantitati importante de tesut dentar, deoarece sunt subtiri, astfel ca se adapteaza cu usurinta.
Aliajul metalic este asociat adesea lucrarilor din ceramica, deoarece impreuna creeaza un dispozitiv potrivit pentru orice pacient, capabil sa rezolve toate problemele, pentru ca cele doua materiale se imbina perfect.
Aceste lucrari protetice sunt net superioare celor metalo acrilice sau metalo compozite, deoarece prezinta numeroase avantaje in plus. Cele din urma necesita o legatura mecanica pentru a imbina metalul cu acrilatul ori compozitul, fiind astfel cu mult inferioare lucrarilor metalo-ceramice.
Stratul de ceramica
Acest strat are menirea de a acoperi metalul, astfel ca ramane partea vizibila in cavitatea orala, pe aceasta cale fiind asigurata estetica dorita de multi dintre pacienti. Grosimea stratului de ceramica alocat difera in functie de locul unde este amplasat, intre 1.5 si 2 milimetri. Pe langa estetica, ceramica este foarte rezistenta la fortele mari ale molarilor, astfel ca nu se deterioreaza in timp.
Un alt avantaj al acestor lucrari este ca pacientii isi pot alege dintr-o gama variata de nuante, care sa se potriveasca perfect cu restul dintilor. In plus, un dinte din cadrul puntii poate avea mai multe nuante, pentru ca aspectul sa fie cat mai natural. Transluciditatea este similara cu cea a smaltului dentar, motiv pentru care puntile dentare metalo-ceramice sunt foarte des recomandate.