Afectiunile gingivale sunt foarte comune, fiind adesea cauzate de infectii aparute in urma prezentei placii bacteriene la suprafata dentara si gingivala, in timp ce ar fi trebuit sa fie inlaturata prin periaj.Gingivita este cea mai des intalnita afectiune a gingiei, iar aceasta se manifesta prin inrosirea, inflamarea si sangerarea gingiilor. In cazurile mai complicate pot aparea si pungute cu puroi la gingie, ce trebuie inlaturate pentru ca produc suferinta pacientilor. Din cauza faptului ca gingivita nu este dureroasa la inceput, de multe ori poate trece neobservata, fiind identificata atunci cand devine mai avansata.
Atunci cand afectiunile gingivale evolueaza, se dezvolta parodontopatia, ce presupune ca gingia este desprinsa de la nivelul dintiilor, fiind expuse spatii largi, potrivite pentru crearea unor focare de infectii bacteriene. Retractia gingivala creeaza un aspect mai lung al danturii, care devine din ce in ce mai mobila si in cele din urma va cadea.
Parodontopatia apare cand bolile gingiilor progreseaza. Gingia se desprinde de pe dinti, lasand spatii adanci, unde bacteriile se pot dezvolta si distruge osul in care dintii sunt fixati. Gingiile se retrag ducand la aspectul de dinti lungi, iar acestia devin mobili, pot cadea sau trebuie extrasi.
Cauze
Punga de puroi la gingie este cauzata adesea de inmultirea numarului bacteriilor prezente la nivelul dentar si gingival, care produc si tartru, ce nu poate fi indepartat decat printr-o procedura numita detartraj, efectuata in cadrul cabinetului de stomatologie. Aceste bacterii traiesc hranindu-se cu zaharul consumat de pacienti, pe aceasta cale producand toxine, care irita dintii si gingiile.
Factori de risc
Cu alte cuvinte, bacteriile sunt factorul cel mai important ce cauzeaza diferite afectiuni gingivale, insa exista si alte motive precum: fumatorii, istoricul familial, anumite momente ale vietii, pubertatea, menopauza, sarcina, administrarea anumitor medicamente, afectiuni ce slabesc sistemul imunitar. In plus si stresul joaca un rol foarte important, deoarece acesta are capacitatea de a afecta imunitatea, fiind astfel mult mai predispusi la dezvoltarea afectiunilor sau infectiilor. Alimentatia este esentiala, deoarece dieta care nu include vitamine si minerale, poate favoriza dezvoltarea placii bacteriene, in timp ce organismul nu are puterea necesara de lupta impotriva acesteia.
Cu alte cuvinte punga cu puroi la gingie poate fi evitata de catre pacienti daca acestia tin cont de cateva reguli simple. De asemenea, trebuie sa se efectueze controale periodice la stomatolog pentru ca medicul sa poata identifica orice afectiune aflata intr-un stadiu incipient.