Abcesul dentar reprezinta o afectiune destul de des intalnita in randul populatiei si presupune dezvoltarea unei pungute cu puroi la nivelul gingiei, ce produce durere si disconfort. Pana la urmarea tratamentului adecvat, se recomanda ca pacientii sa aplice comprese reci pe obrazul respectiv pentru calmarea inflamatiilor.
De ce apare puroiul la masea?
Punga cu puroi apare cel mai des la masea, deoarece acestea sunt mai predispuse la dezvoltarea cariilor, insa poate aparea si la ceilalti dinti in functie de stilul de viata al pacientilor. Cauzele principale ale dezvoltarii puroiului sunt cariile dentare ce nu au fost tratate la timp, astfel ca s-au dezvoltat si au capatat dimensiuni considerabile, traumatismele survenite in urma unui accident, dar si diferite afectiuni gingivale.
Care sunt simptomele abcesului dentar?
Punga cu puroi isi face simtita prezenta prin mai multe semne printre care, durere, disconfort, febra, sensibilitate in momentul consumului de alimente reci sau fierbinti, gust neplacut in gura, halena, senzatie generala de disconfort, inflamatia si inrosirea gingivala, precum si leziuni ale acesteia.
Astfel, se recomanda ca pacientii sa evite alimente grase si lipicioase, precum bomboanele, prajiturile, mancarurile prajite, deoarece acestea favorizeaza dezvoltarea cariilor, care implicit duc la aparitia altor afectiuni si infectii. De asemenea, si bauturile carbogazoase ce contin coloranti sunt foarte daunatoare nu numai danturii, ci intregului organism.
Pentru evitarea puroiului la masea este importanta efectuarea corespunzatoare a igienii orale, de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara, insa la fel de importanta este si folosirea atei dentare, deoarece aceasta poate sa patrunda in spatiile dintre dinti pentru indepartarea resturilor alimentare si bacteriilor. In plus, efectuarea de doua ori pe an a unui control la denstist este benefica, deoarece acest obicei poate sa previna orice afectiune a cavitatii bucale, acestea fiind identificate de catre specialisti in stadiile initiale, cand tratamentul se va efectua mult mai usor, iar costurile sunt mai mici.
Tratamentul puroiului
Pe langa abcesul dentar, care este foarte dureros pentru pacienti si apare in urma unei infectii localizata la nivelul radacinii dentare, o alta problema comuna este gingivita. In schimb, gingivita se trateaza de cele mai multe ori cu usurinta doar prin intermediul igienii orale corespunzatoare. Si puroiul la masea presupune un tratament usor de efectuat, fiind nevoie de efectuarea unei mici incizii la nivelul gingiei pentru scurgerea acestuia. Ulterior se va aplica un tratament endodontic pentru curatarea si dezinfectarea canalelor dentare, astfel incat infectiile sa fie eliminate complet. Ultimul pas este reprezentat de tratarea tuturor cariilor prezente la nivelul cavitatii bucale pentru ca astfel de infectii si afectiuni sa nu mai apara.