Atunci cand din diferite motive lipseste unul sau mai multi dinti, este esential ca acestia sa fie inlocuiti prin lucrari protetice de tipul protezelor, puntilor sau coroanelor dentare, precum si a implanturilor. Protezele sunt mai intalnite in randul persoanelor in varsta, astfel ca este esential ca acestea sa le intretina corespunzator pentru o durata lunga de viata. Lucrarile protetice se efectueaza in mai multe etape, astfel ca initial, daca se doreste, se va confectiona una provizorie. Astfel, alaturi de alcatuirea planului, pregatirea dentara, amprentarea si protezele provizorii joaca un rol important pentru desfasurarea corespunzatore a tratamentului.
Se apeleaza la acestea pentru ca pacientii sa nu fie afectati de faptul ca lipsa unuia sau mai multor dinti este inestetica, iar acestia pot reveni la obiceiurile de zi cu zi dupa ce se recapata functionalitatea.
Protezele dentare provizorii pot fi de urgenta, de testare sau de asteptare, astfel ca in functie de situatia prezentata, se opteaza pentru una dintre acestea.
Ce rol are restaurarea provizorie?
In primul rand de a nu aparea modificari la nivelul cavitatii bucale:
- Se protejeaza pulpa dentara impotriva variatiilor de temperatura, bacterii, resturi alimentare, iar adaptarea marginala joaca un rol esential
- Previne ca dintii slefuiti sa nu se fractureze sau sa sufere modificari in urma masticatiei
- Protejeaza elementele cavitatii
De asemenea, migratia dentara este un fenomen intalnit adesea in momentul in care lipseste unul sau mai multi dinti, astfel ca prin intermediul protezei dentare provizorie, acest proces este eliminat. In plus, se reface fizionomia danturii, precum forma, nuanta, inaltime si altele, iar pacientii isi pot face o imagine cu lucrarea finala, astfel ca daca se doresc a fi aduse modificari, acestea inca pot fi efectuate. Prin intermediul acestor proteze nu este influentata in mod negativ nici masticatia si nici pronuntia cuvintelor. Atunci cand acestea sunt folosite, se poate verifica si gradul de slefuire necesar, care oricum difera de la o situatie la alta.
Pentru indeplinirea tuturor aspectelor amintite mai sus, este important ca protezele sa respecte anumiti pasi pentru ca lucrarea sa fie de calitate precum: sa fie rezistente la fiecare solicitare a pacientului, sa fie foarte stabila, sa propuna posibilitatea de aduce modifica gradul de cimentare si nu in ultimul rand, sa fie estetice.
Care sunt avantajele protezelor provizorii?
- Pacientii se vor simti confortabil, deoarece estetica nu va fi alterata deloc
- Igiena orala poate fi mentinuta cu usurinta
- Planul de tratament poate fi urmarit pas cu pas
- Exista o colaborare stransa cu tehnicianul dentar
- Ajuta la efectuarea amprentei dentare
Care sunt dezavantajele protezelor provizorii?
- Este nevoie de un tratament mai lung
- Sunt implicate costuri mai ridicate
- Exista posibilitatea ca proteza provizorie sa fie superioara din punct de vedere estetic celei definitive, astfel ca pacientii nu se simt multumiti
- Acestea se pot deteriora mai usor
- Pacientii pot fi alergici la anumite materiale
- Pot aparea inflamatii pulpare
Ce materiale se folosesc pentru confectionarea protezelor provizorii?
In cele mai multe dintre cazuri sunt utilizate metale si aliaje precum aluminiul, argintul, nichel crom sau materiale compozite cum ar fi rasini acrilice, policarbonate, fibra de sticla etc.