Protezele dentare fixe vin in ajutorul persoanelor care sufera din cauza lipsei mai multor dinti. Acest fenomen trebuie neaparat combatut, in caz contrar dintii pot migra sau ocluzia poate fi modificata, aspecte care afecteaza buna desfasurare a vietii. Astfel, atunci cand pacientii sunt pusi in situatia de a alege o proteza dentara, fiecare isi doreste sa faca cea mai buna alegere. In aceasta etapa trebuie sa intervina medicii care sa faca recomandarile in functie de cazul prezentat. De cele mai multe ori protezele sunt alese in functie de rezistenta, durata de viata promisa, modul in care se uzeaza, intretinerea facila si bineinteles, costurile implicate.
In prezent, cele mai populare proteze fixe sunt cele confectionate din materiale acrilice, totul pentru ca implica costuri reduse, in ciuda listei lungi de dezavantaje. In schimb, medicii recomanda ca o proteza fixa sa fie confectionata din portelan, deoarece acest material poate satisface chiar si cei mai pretentiosi pacienti.
Avantaje proteze dentare fixe
Portelanul este folosit de regula, in cazul dintilor frontali, deoarece in aceasta zona, forta masticatorie exercitata nu este atat de ridicata ca in cazul molarilor, unde, ceramica poate fi folosita in combinatie cu alte materiale pentru un plus de rezistenta. Portelanul este atat de recomandat in special datorita faptului ca este un material ce trece cu brio testul uzurii in timp si promite un aspect natural, astfel ca proteza va fi intotdeauna confundata cu dintii naturali.
In acelasi timp, materialele acrilice, care reprezinta inamicul direct al portelanului sunt mult mai putin rezistente, se tocesc cu usurinta si nu asigura pacientilor confortul dorit si oferit de portelan. De asemenea, cu toate ca acrilicul nu isi modifica culoarea o data cu trecerea timpului, acesta se fisureaza cu usurinta, iar bacteriile pot fi stocate la nivelul dintilor, situatie ce atrage numeroase neplaceri printre care respiratie urat mirositoare sau gust neplacut in gura.
Dezavantaje proteze fixe
La fel ca oricare alt tratament al stomatologiei, si in acest caz sunt implicate cateva dezavantaje. Portelanul este un material care nu poate colabora intotdeauna cu altele, astfel ca exista posibilitatea ca cimenturile folosite sa nu fie atat de eficiente, motiv pentru care se impune necesitatea atasarii la nivelul dintilor cu ajutorul unor sarme subtiri. Daca este folosit in stare pura in cazul molarilor, situatie care nu este recomandata de catre medici, ceramica se poate fisura sau fractura foarte usor. De asemenea, portelanul nu se recomanda pacientilor care sufera de bruxism, deoarece acest obicei poate aduce prejudicii iremediabile la nivelul protezei.