Proteza dentara este o lucrare protetica care poate fi de mai multe tipuri. Astfel, cea mobila nu se sprijina de nimic, in timp ce cea mobilizabila se poate ancora si la dantura restanta. Majoritatea lucrarilor de acest tip presupun existenta unui sistem special de prindere, astfel incat pacientii sa beneficieze de un nou aspect al cavitatii bucale si sa poata reveni la obiceiurile de zi cu cu zi.
Cu ce ma ajuta proteza dentara?
In primul rand ajuta la masticatia corespunzatoare, cu toate ca nu este la fel de confortabila ca in cazul dintilor naturali. In cazul lipsei unuia sau mai multor dinti, cea mai buna solutia este reprezentata de implantul dentar, insa costurile implicate sunt mai ridicate, iar durata tratamentului este mai lunga.
De asemenea, o proteza dentara imbunateste aspectul cavitatii bucale, astfel ca putem sa zambim fara sa ne rusinam de lipsa unui dinte. In schimb este importanta mentinerea igienii asupra protezei, pentru ca aceasta sa promita o durata de viata sporita.
Atunci cand edentatia este extinsa si vorbirea este influentata in mod negativ, insa acest aspect este remediat dupa ce este aplicata proteza dentara.
Care sunt avantajele protezei dentare?
- Se confectioneaza intr-un timp foarte scurt
- Costurile implicate nu sunt ridicate
- Se imbunatateste simtitor estetica
- Se evita procesul de migratie dentara
Care sunt dezavantajele protezei dentare?
- Exista o mobilitate, astfel ca nu sunt foarte confortabile
- Unii pacientii acuza senzatia prezentei unui corp strain
- Din cauza faptului ca exercita presiune asupra gingiilor, o data cu trecerea timpului osul incepe sa se resoarba
- Sunt impuse cateva restrictii cu privire la alimentatie
- Sunt necesare mai multe tipuri de adezivi care implica costuri periodice
- Nu pot fi acceptate de fiecare pacient
- Proteza trebuie imbunatatita periodic deoarece structura acesteia poate suferi modificari
Cum imi intretin sanatatea cavitatii bucale daca sunt in varsta?
Daca sunt intretinuti corespunzator, dintii naturali pot rezista o viata intreaga, fara a mai fi nevoie de a apela la proteze sau alte lucrari protetice. Esentiala este mentinerea sanatatii cavitatii bucale prin periaj de mai multe ori pe zi si utilizarea atei dentare, dar si prin controale periodice, pentru ca medicul sa poata identifica orice afectiune inca din stadiile incipiente.
Afectiuni specifice persoanelor in varsta
Cu toate ca anumiti pacienti isi intretin cavitatea orala asa cum trebuie, exista posibilitatea ca acestia sa fie mai predispusi la aparitia anumitor afectiuni, in special din cauza varstei, cand sistemul imunitar devine din ce in ce mai slabit. Insa, orice afectiune poate fi combatuta cu usurinta cu ajutorul medicului care ne indrumeaza indiferent de situatia prezentata.
Cariile
Acestea apar mult mai frecvent in randul varstnicilor, motiv pentru care acestia trebuie sa acorde o importanta sporita igienii orale, prin periaj, folosirea atei dentare si efectuarea periodica a controalelor. De asemenea si sensibilitatea dentara reprezinta un factor comun in randul persoanelor in varsta. Retractia gingivala este cauzata adesea de parodontoza, dar este si un fenomen specific acestei perioade a vietii, astfel ca aceasta trebuie remediata pentru evitarea sensibilitatii.