Proteza dentara scheletata
Lipsa unuia sau mai multor dinti atrage numeroase necesitati, deoarece pot avea loc mai multe fenomene ce trebuiesc evitate, printre care migratia dentara sau modificarea ocluziei, deoarece acestea influenteaza in mod negativ viata pacientilor. Dintii lipsa trebuie inlocuiti cu ajutorul lucrarilor protetice sau al implanturilor dentare. Lucrarile protetice includ coroanele sau puntile dentare, precum si protezele. Datorita evolutiei tehnologice in stomatologie, acestea sunt din ce in ce mai eficiente, astfel ca si cei mai pretentiosi pacienti sa fie multumiti. Protezele dentare scheletate se diferentiaza de cele obisnuite prin modalitatea acestora de prindere.
Proteza dentara scheletata telescopata
Proteza dentara scheletata telescopata este foarte populara in alte tari, iar in Romania incepe sa fie folosita din ce in ce mai des. Aceasta presupune ca dintii ce sustin lucrarea sa fie inveliti cu ajutorul unei coroane, astfel incat intre cele doua sa exite contactul perfect. Un dinte de sustinere poarta numele de bont, astfel ca coroana se cimenteaza la nivelul bontului, care este de altfel si telescopul primar, in timp ce cea de a doua coroana este inclusa in alcatuirea scheletului din metal, ce reprezinta si cel de al doilea telescop.
Acest tip de proteza este renumita datorita faptului ca este foarte stabila, iar cele doua telescoape sunt imbinate perfect, fapt ce asigura si o durata lunga de viata. Desigur, acest aspect este direct influentat si de tipul materialelor folosite in confectionarea protezei.
Dintii restanti sunt frezati
Dantura restata este pregatita pentru a putea dobandi capacitatea de sustinere a lucrarii, fiind nevoie de frezarea acesteia. Acest proces este unul foarte important, pentru ca peretele nu trebuie sa fie mai subtire de 0.3 milimetri, in caz contrar, lucrarea nu va putea fi sustinuta. Protezele dentare telescopate, de regula, impun necesitatea slefuirii a cel mult 4 milimetri de tesut dentar, si nu mai mult, deoarece ancorarea poate sa nu mai fie la fel de eficienta.
Protezele dentare telescopate ofera pacientilor posibilitatea de a alege tipul materialelor care sa fie incluse in confectionarea lucrarilor. Asadar, se pot alege fie metale pretioase sau nepretioase, bineinteles ca fie care dintre ele avand propriile avantaje si dezavantaje.
In schimb, prin frezarea dintilor, se pierde o cantitate insemnata de tesut dentar sanatos, reprezentand o procedura iremediabila. Astfel, pentru a evita acest aspect, este esential ca pacientii sa acorde o importanta sporita igienii orale pentru a nu fi nevoie de lucrari protetice sau tratamente similare.