Protezele dentare au rolul de a substitui dintii care lipesc din diferite motive, fiind caracterizate de faptul ca se pot inlatura pentru igienizare, imita nuanta gingiilor si prezinta unul sau mai multi dinti. Protezele dentare partiale se deosebesc intre ele prin modalitatea de prindere asupra dintilor existenti. Durata confectionarii protezelor partiale variaza in functie de materialele din care sunt alcatuite si de situatia prezentata de pacient, insa in jurul a 6,8 saptamani.
Care sunt etapele tratamentului?
In primul rand este nevoie de pregatirea danturii, fiind slefuiti cei care trebuie sa suporte proteza. Ulterior se realizeaza amprentarea arcadelor superioare si inferioare, pentru refacerea corespunzatoare a muscaturii, urmand ca mai apoi modelul sa fie inmanat tehnicianului dentar.
Initial este nevoie de confectionarea unei proteze provizorii pentru ca medicul sa poata analiza fiecare aspect, precum masticatia, vorbirea si buna functionare a gingiilor si danturii. Dupa ce sunt aduse toate ajustarile necesare, urmeaza confectionarea protezei definitive.
Care sunt complicatiile?
Pentru ca proteza partiala sa fie potrivita din toate punctele de vedere, de cele mai multe ori este nevoie ca pacientii sa se prezinte la medic pentru ajustari. De asemenea, poate sa dureze cateva zile sau chiar mai mult pentru acomodarea cu proteza, motiv pentru care pentru recapatarea confortului sunt indicate cateva exercitii.
Tipuri de proteze dentare partiale
In domeniul stomatologiei tehnologia evolueaza in mod constant, astfel ca pacientii beneficiaza de cele mai buna lucrari. Asadar, in ziua de azi pot fi confectionate proteze partiale care sa fie sustinute pe implanturi, care sunt foarte populare datorita faptului ca ofera mai multa stabilitate. In schimb, este nevoie ca inainte de confectionarea protezei sa aiba loc implantarea. Cu toate acestea sunt implicate mai multe costuri, motiv pentru care cele mai populare tipuri de proteze partiale sunt cele acrilice.
Care sunt avantajele protezei partiale acrilice?
In primul costurile implicate sunt accesibile, datorita faptului ca procesul de confectionare nu este unul dificil, fiind nevoie de o perioada scurta de timp. Sunt utilizate aceleasi materiale ca in cazul protezelor totale, iar avantajul este ca pot fi adaugati pe parcurs alti dinti falsi, in cazul in care este nevoie de extractia celor naturali. Asadar, acest tip de proteza se confectioneaza chiar si atunci cand dintii ce sustin lucrarea prezinta diferite leziuni, precum cariile sau alte afectiuni. Cu alte cuvinte nu mai este nevoie ca pacientii sa astepte pana la vindecare, ci pot beneficia de toate avantajele protezei.
Care sunt dezavantajele protezei partiale acrilice?
Materialul acrilic nu este foarte rezistent, astfel ca in randul arcadei superioare apar fracturi adesea. De asemenea, pentru a evita fisurile se foloseste mai mult material, insa din aceasta cauza, proteza devine mai grea si ocupa mai mult loc, pacientii fiind deranjati de acest aspect si este nevoie de mai mult timp pentru acomodare. Acest tip de lucrare protetica nu este recomandata pacientilor pretentiosi care pun pret pe partea estetica, deoarece in anumite momente pot fi observate partile metalice ale acestora. In plus, uneori poate fi nevoie si de restaurarea coronara a dintilor care trebuie sa sustina lucrarea.