Protezele dentare fixe sau mobile, prezinta unul sau mai multi dinti, ce sunt confectionati din diferite materiale, in functie de dorintele si necesitatile pacientilor. Cele mai populare variante sunt rasinile acrilice sau portelanul, fiecare dintre ele avand propriile avantaje si dezavantaje. Atunci cand un pacient este supus alegerii, acestia trebuie sa tina cont de durata de viata, uzura, modalitatea de intretinere, astfel ca cele mai populare sunt cele acrilice, datorita preturilor mai scazute.
Avantajul este ca cele doua materiale se pot combina pentru confectionarea protezelor fixe, iar portelanul reprezinta alegerea potrivita in cazul danturii frontale, fiind insa esentiala utilizarea aceluasi tip de materiale pentru ambele arcade, pentru ca uzura sa fie de acelasi grad.
Care sunt avantajele portelanului?
Portelanul este ales adesea pentru confectionarea protezelor fixe, datorita esteticii propuse, in schimb, in ultima perioada au aparut din ce in ce mai multe materiale care sa ofere dintilor acrilici rezistenta si durabilitatea care lipsea. Unul din cele mai mare avantaje ale portelanului este ca acest material este foarte rezistent la uzura, iar protezele aferente permit maxilarului sa efectueze miscarile naturale. In acelasi timp, dintii acrilici, fiind mai putin rezistenti, se vor toci intr-o perioada mai scurta de timp, situatie care afecteaza ocluzia.
Dintii acrilici sunt rezistenti la patare, insa se pot regasi fisuri de mici dimensiuni, ce nu se observa cu ochiul liber, si unde sa fie stocate bacterii, ce nu sunt inlaturate prin efectuarea periajului sau pastrarea protezei intr-o solutie speciala pe timpul noptii, fiind nevoie de apelarea la stomatolog. Datorita faptului ca portelanul este mult mai rezistent decat partea acrilica din care este confectionata baza protezei, foarte multi pacienti opteaza pentru acest material. De asemenea, atunci cand estetica este superioara, majoritatea pacientilor tind sa omita aspectele negative precum producerea anumitor leziuni in zona gingiilor. Daca acestea nu sunt tratate la timp, exista sansa aparitiei infectiilor, care complica mai mult tratamentul existent.
Care sunt dezavantajele portelanului?
Pacientii care sufera din cauza resorbtiei osoase, vor avea ocluzia modificata, iar dintii din portelan vor transmite mai departe puterea masticatorie exercitata, situatie care nu este intalnita in cazul protezelor acrilice. Astfel, creasta alveolara poate avea de suferit, proces in urma careia se va accelera si resorbtia osoasa. Cu alte cuvinte, persoanele care sufera din cauza densitatii osoase scazute, nu pot opta pentru proteze dentare fixe din portelan, ci se recomanda cele acrilice.
De asemenea, portelanul nu adera foarte bine la diferite materiale, motiv pentru care nu se poate lipi prin utilizarea a diferite tipuri de cimenturi, ci este nevoie de atasarea la suprafata dentara prin intermediul unor sarme. In plus, portelanul poate fi ciobit, fisurat sau fracturat cu usurinta, motiv pentru care nu se utilizeaza in cazul molarilor sau premolarilor datorita fortei masticatorii exercitata in aceasta zona. Acest material nu este recomandat in cazul pacientilor care au obiceiuri vicioase, precum scrasnitul dintilor. Conform celor mai noi studii, s-a constatat ca portelanul este un material mult mai zgomotos, fiind uneori deranjant in timpul masticatiei.