Conform celor mai noi statistici din domeniul stomatologiei, s-a constatat ca afectiunile parodontale afecteaza in mare masura un procent foarte important al populatiei, incepand de la fazele incipiente precum inflamatiile sau sangerarile gingivale, pana la cazuri mai severe precum parodontoza. In multe dintre situatii, in etapele initiale, aceasta afectiune nu ofera multe semne, astfel ca instalarea ei trece neobservata. Totusi exista simptome care pot fi asociate parodontozei, dar si altor afectiuni, precum inrosirea gingiilor, care devin mult mai tensionate, si incep sa sangereze inca de la cea mai mica atingere. De asemenea, ulterior va aparea si procesul de retractia al gingiilor, in urma caruia radacinile dintilor vor deveni expuse, fiind invadate de catre bacterii si resturile alimentare, moment in care igiena orala nu mai este la fel de eficienta.
Asadar, dintii incep sa devina din ce in ce mai mobili, pana cand sunt pierduti prematur. Pentru evitarea acestor situatii neplacute, se recomanda ca pacientii sa ia masuri inca de la primele semne, urmand tratamentele corespunzatoare.
Simptomele parodontozei
In stadiile incipiente semnele sunt comune, insa atunci cand parodontoza este avansata pacientii nu mai pot ignora simptomele. Astfel, pe langa inflamatiile si sangerarile gingivale, poate sa apara respiratia urat mirositoare si gustul neplacut in gura, durere pulsatila la nivelul gingiei, precum si crearea unui sant intre gingie si dinti.
Factori de risc
S-a constatat ca genetica joaca un rol important in dezvoltarea parodontozei, astfel ca cei care prezinta in familie astfel de cazuri sunt mai predispusi la aceasta afectiune. De asemenea, parodontoza este favorizata si de prezenta anumitor afectiuni printre care diabetul, leucemia sau hemofilia, dar si de stres, sistem imunitar slabit sau anumite perioade precum sarcina sau menopauza. Pe langa acestea mai pot fi amintite fumatul sau consumul in cantitati ridicate de cafea si bauturi alcoolice ca factori de risc.
Insa, atunci cand exista malpozitii ale dintilor, carii ce nu au fost tratate, lucrari protetice invechite, pacientii pot lua masuri pentru tratarea parodontozei, ce avanseaza in scurt timp, astfel ca tratamentele sa nu fie foarte complexe.
Tratament parodontoza avansata
Pe langa procedurile obisnuite precum periajul profesional sau detartrajul, este nevoie de aplicarea unor antibiotice si mai apoi de urmarea unei interventii chirurgicale prin care sa fie inlaturat tesutul afectat, iar in cazul in care este nevoie sa se faca aditii osoase. In schimb, in multe situatii, atunci cand parodontoza este foarte avansata, singura solutie poate ramane extractia dintilor ce trebuie inlocuiti fie cu lucrari protetice, fie cu implanturi dentare.