Parodontita este o afectiune care isi face aparitia de cele mai multe ori, in urma unei igiene orale precare, care in prima faza se manifesta precum gingivita, astfel ca uneori poate fi dificila diferentierea intre aceasta si parodontita marginala cronica. In schimb, cea de a doua se manifesta atunci cand este creat un spatiu intre dantura si gingii care este infectat de bacterii si resturile alimentare.
Parodontita marginala
Gingivita aflata in stadii mai evoluate se manifesta prin clasicele sangerari gingivale, insa la acestea se mai adauga si usturime, durere si senzatia de disconfort, de regula fie in tipul periajului dentar sau al masticatiei alimentelor. In schimb, parodontita marginala isi face simtita prezenta printr-o durere mult mai intensa localizata la nivelul dintilor, care de cele mai multe ori apare dimineata si dispare dupa ce dantura nu mai este atinsa. Pentru tratarea corespunzatoare a acesteia, este nevoie ca medicii sa puna diagnosticul corect, astfel ca pacientii vor si supusi mai multor teste.
De asemenea, migratia dintilor reprezinta un fenomen des intalnit atunci cand este instalata parodontita marginala, in schimb acesta mai apare si atunci cand lipseste un dinte. Daca nu se iau masurile corespunzatoare impotriva afectiunii, ultima solutie poate ramane extractia dintilor pentru eliminarea infectiei.
Simptome parodontita marginala
Dintii devin din ce in ce mai mobili, radacinile dintilor devin expuse, insa fenomenul de retractie gingivala este cauzat si de inaintarea in varsta. In plus, se dezvolta pungutele parodontale, gingiile se inflameaza si sangereaza, iar dintii frontali incep sa migreze, pana cand nu mai exista un contact ideal intre cele doua arcade.
Se recomanda luarea masurilor inca de la primele semne observate, pentru ca tratamentul nu reprezinta o reusita in toate cazurile. Initial, pacientii vor identifica leziuni aduse in principal in jurul gingiilor, iar acestea, treptat, favorizeaza retractia gingivala, motiv pentru care radacinile pot fi infectate de catre bacterii si resturi alimentare, aparand astfel infectiile. Ulterior se va constata demineralizeaza tesuturilor dentare, astfel ca dintii vor deveni din ce in ce mai sensibili, aspect sesizat in special in timpul consumului de alimente a caror temperatura variaza.
Apoi osul va incepe sa fie resorbit, iar cand se ajunge pana in aceasta etapa, deja tratamentul aferent va fi mult mai dificil de pus in practica, motiv pentru care extractia dentara reprezinta una dintre solutii. In schimb, edentatia atrage alte necesitati, iar dintii lipsa trebuie inlocuite fie prin intermediul lucrarilor protetice, fie cu ajutorul implanturilor.