Parodontita reprezinta o afectiune comuna a cavitatii bucale, ce influenteaza in mod negativ viata pacientilor, motiv pentru care este recomanda tratarea acesteia inca de la primele semne. Caracteristicile bolii sunt urmatoarele:
- Inflmatia, inrosirea si sangerarea gingiilor
- Dezvoltarea pungutelor parodontale intre dinte si gingie
- Mobilitatea crescuta a dintilor, din cauza leziunilor aduse la nivelul osului si al tesuturilor inconjuratoare
Tipuri de parodontita
Desi sunt asemanatoare, parodontita si gingivita sunt doua afectiuni separate, incurcate intotdeauna intre ele de catre pacienti. De altfel, parodontita este impartita in doua categorii, cronica si agresiva. Prima dintre acestea poate sa apara inca din timpul adolescentei si sa evolueze foarte lent, fiind observata abia in jurul implinirii varstei de 35 de ani. In schimb, anumiti specialisti sunt de parere ca acest grad al parodontitei poate sa difere in functie de sistemul imunitar al fiecarui pacient in parte si ca de fapt nu ar fi atat de periculoasa pentru sanatatea cavitatii bucale. Cu toate acestea, este de preferat sa nu riscam si sa apelam la stomatolog oricand avem un dubiu.
Parodontita agresiva apare adesea in randul tinerilor si conform studiilor, deficientele imunitare, dar si factorii genetici pot favoriza dezvoltarea parodontitei agresive. Daca este identificata inca din stadiile incipiente, atunci tratamentul aferent este usor de efectuat. In schimb, parodontita agresiva severa daca nu este tratata la timp, exista sanse ridicate de pierdere prematura a dintilor.
Un alt tip de parodontita este cea prepubertala, insa isi face aparitia in cazuri mai rare, in momentul in care erup dintii de lapte, efectele fiind inflamatii severe, pierderea prematura a dintilor dar si a osului.
Parodontita juvenila isi face simtita prezenta in perioada pubertatii, manifestandu-se prin pierderea structurii osoase, in special in zona molarilor si incisivilor, afectiune fiind predominanta in randul fetelor, decat al baietilor. Simptomele sunt aceleasi ca in cazul altor afectiuni parodontale precum inflamatii, sangerari, placa bacteriana in proportii ridicate etc. Cu toate ca este o afectiune destul de rara, tratamentul aferent este acelasi cu cel pentru parodontita cronica.
O alta forma a parodontitei este cea rapid progresiva, care apare in special in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani. Apar inflamatii severe, iar tesuturile inconjuratoare osului se pierd cu usurinta, in timp ce edentatia poate aparea chiar si de la un an de la inceperea afectiunii.
In schimb, parodontita mai poate fi asociata si anumitor afectiuni, de tipul diabetului zaharat, leucemie, HIV, sindromul Down, hemofilie etc. De asemenea, boala necrotica acuta este o alta infectie prezenta la nivelul gingiilor, oferind mai multe simptome, care de multe ori sunt asociate altor afectiuni:
- Innegrirea tesutului care a murit
- Sangerari spontane
- Durerea apare inca din fazele incipiente
- Halena
- Senzatia de gust neplacut in gura
- Tocirea tesutului gingival
Si factorii genetici pot influenta parodontita, in special pe cea agresiva, astfel ca daca parintii au suferit din cauza acesteia, exista 40% sanse ca afectiunea sa apara si in randul copiilor acestora.