Igiena orala precara impune intotdeauna numeroase riscuri, acela de dezvoltare a mai multe afectiuni, incepand cu cele simple ale gingiilor, precum gingivita sau ale dintilor precum cariile. Insa, in timp acestea se dezvolta, iar daca nu se iau masurile corespunzatoare, in timp ce simptomele sunt ignorate, exista posibilitatea de dezvoltare a unor afectiuni mai dificil de tratat precum parodontita acuta.
Aceasta impune simptome dureroase, astfel ca pacientii de cele mai multe ori nu mai ignora semnele propuse si aleg sa ia cea mai buna decizie, de a apela la un medic stomatolog. Parodontita acuta reprezinta o inflamatie a parodontiului apical, care in cele mai multe dintre cazuri este cauzata de inflamatia pulpei dentare, fie in urma unei pulpite sau a unei gangrene.
Care sunt cauzele parodontitei acute?
La fel ca oricare alta afectiune a cavitatii bucale, si parodontita acuta este cauzata de igiena orala defectuoasa. Totul incepe cu stocarea resturilor alimentare si bacteriilor la nivelul suprafetei dentare, pana cand se formeaza si tatrul si cariile. Daca acestea nu sunt inlaturate, cariile se dezvolta pana cand se ajunge la deschiderea camerei pulpare, proces in urma caruia, in majoritatea cazurilor, nervul moare. Astfel, sistemul de aparare al dintelui respectiv este mult mai slabit, iar pentru ca bacteriile patrund in camera pulpara se dezvolta inflamatiile. Dupa ce se ajunge in varful radacinii, apar si infectiile care se manifesta prin abcesele dentare dureroase.
Tipuri de parodontita
Parodontita apicala acuta poate fi de trei tipuri: hiperemica, seroasa si purulenta. Astfel, prima dintre acestea reprezinta faza initiala a unei inflamatii, care de cele mai multe ori ramane neobservata de catre pacienti. Aceasta afectiune este favorizata de obiceiuri vicioase precum scrasnitul dintilor, dar si de aparate dentare ce nu au fost aplicate in mod corespunzator.
In acelasi timp, parodontita apicala acuta seroasa propune dureri puternice care pot aparea din senin, astfel ca pacientii de cele mai multe nici nu pot mesteca bine alimentele fara a aparea durerile dentare. In aceasta situatie este esentiala abordarea tratamentului corespunzator pentru ca disconfortul creat sa dispara.
Cum se trateaza parodontita acuta?
Tratamentul aferent acestei afectiuni este unul usor de pus in practica, si in majoritatea cazurilor este impartit in doua etape. In primul rand este nevoie de idepartarea cauzei ce a dus la dezvoltarea inflamatiei, dupa care se dispun inceperile pentru un tratament endodontic. Insa fiecare situatie este unica, astfel ca in functie de cazul intampinat, medicii pot opta pentru o alta varianta de tratare a acestei afectiuni.