Sangerarile gingivale sunt foarte comune, mai bine de 80% din populatia globului intalnindu-se mai devreme sau mai tarziu cu acest simptom, ce poate sugera prezenta mai multor afectiuni, cea mai comuna fiind gingivita. Fie ca gingiile sangereaza in momentul periajului, al folosirii atei dentare sau pur si simplu in timpul masticatiei alimentelor, acest fenomen nu este normal si ar trebui luate masuri.
Care sunt cauzele sangerarilor gingivale?
- Gingivita
- Anemie
- Administrarea medicamentelor aferente anumitor afectiuni
- Depuneri de tartru
- Fumat
- Consumul de bauturi alcoolice in cantitati ridicate
Cum arata gingiile sanatoase?
Gingiile sanatoase trebuie sa fie de culoarea roz, ferme, solide si in niciun caz sa sangereze. Atunci cand acestea sangereaza, dar se si inflameaza, fenomenele pot fi un semn al gingivitei, ce nu trebuie neaparat tratata pentru a nu evolua catre parodontoza, ce are efecte mult mai grave.
Oprirea sangerarilor gingivale
In primul rand, oprirea sangerarii se poate face cu ajutorul unei felii de lamaie cu care sa se tamponeze usor gingiile. Daca sangerarea nu este oprita, atunci trebuie apelat la un medic. Alte masuri ce pot fi luate de pacienti si presupun prevenirea sangerarilor sunt igiena orala efectuata periodic si corespunzator, utilizarea atei dentare si a apei de gura, efectuarea controalelor la medicul dentist la fiecare 6 luni, dar si evitarea fumatului.
In acelasi timp, sangerarile gingivale pot fi oprite si cu ajutorul remediilor naturiste precum acupunctura, reflexoterapie sau masaje terapeutice.
De asemenea si amestecurile de plante reprezinta un mod potrivit de oprire a sangerarilor. Astfel, se poate face o infuzie din musetel si salvie, fiind necesara cate o lingurita din fiecare, la care sa se adauge 500 ml de apa fierbinte, se lasa la infuzat 5 minute, urmand sa se faca gargara in fiecare zi, timp de o luna, iar dupa ce se face o pauza de 30 de zile, intreaga procedura poate fi repetata. La fel de eficienta este si lamaia, motiv pentru care se poate face gargara in fiecare zi, timp de 10 zile, cu o lingurita de suc de lamaie, dimineata, dupa ce s-a efectuat igiena orala.
O alta solutie potrivita este infuzia de musetel, frunze de afin si leurda, fiind necesara cate o lingurita din fiecare, care sa se adauge la 750 ml de apa fierbinte. Dupa ce se lasa la infuzat circa 5 minute, se poate face gargara timp de 30 de zile, iar dupa o luna de pauza, procesul poate fi reluat.