Ce este rezectia apicala?
Rezectia apicala reprezinta o interventie chirurgicala ce presupune eliminarea infectiei prezente la varful radacinii unuia sau mai multor dinti. In majoritatea cazurilor, infectia este localizata in radacina dintelui, dupa care evolueaza treptat catre os, formand astfel un chist, ce se poate extinde si catre dintii din jur.
De ce este nevoie de rezectia apicala?
Prin intermediul acestei operatii se poate salva un dinte, care, in alte situatii ar fi trebuit sa fie extras. Tratamentele stomatologice au evoluat constant in ultimii ani, astfel ca in ziua de azi sunt mult mai eficiente, iar dintii sunt salvati in numeroase situatii. Lipsa unuia sau mai multor dinti atrage cu sine numeroase alte necesitati, motiv pentru care medicii incearca in toate cazurile sa salveze dintii, iar extractia dentara sa reprezinta ultima solutie.
Atunci cand tesutul osos este infecat, de cele mai multe ori s-a aplicat un tratament de canal, care insa nu a dat randamentul dorit, astfel ca se ajunge la rezectia apicala. Desi aceasta procedura ii poate speria pe multi dintre pacienti, rezectia reprezinta o interventie sigura, care nu produce durere, deoarece intreg procesul este efectuat sub anestezie. De asemenea, rezectia reprezinta o solutie potrivita atunci cand canalele dentare sunt blocate de diferite obiecte straine precum ace de canal ce s-au rupt, materiale dentare si altele sau cand infectia prezenta nu a fost eliminata cu ajutorul antibioticelor.
Care sunt etapele rezectiei apicale?
In primul rand este nevoie de administrarea anesteziei, dupa care se realizeaza o incizie la nivelul gingiei, pentru ca osul sa fie vizibil, urmand identificarea si eliminarea tesutul inflamat. In unele situatii poate fi nevoie si de eliminarea apexului radicular.
Ulterior, gingia va fi pusa la loc si suturata, urmand ca medicii sa pacientii sa administreze medicamentele prescrise de catre specialisti. La circa 7 zile de la interventie este nevoie de inlaturarea firelor suturii. Sfaturile de care trebuie sa tina cont pacientii sunt in mare masura asemanatoare cu cele din cazul extractiilor dentare. In urmtoarele luni mai trebuie efectuat un control pentru ca medicii sa se asigure ca osul s-a vindecat.
Asadar, intotdeauna se va recomanda ca pacientii sa respecte si sa efectueze igiena orala de cel putin doua ori, dimineata, seara, dar si dupa fiecare masa si sa se foloseasca de ata dentara. Alaturi de controale efectuate de doua ori pe an, cavitatea bucala ar trebui sa se mentina sanatoasa, iar operatii de tipul rezectiei apicale vor fi evitate.