Cariile dentare reprezinta cele mai comune afectiuni ale cavitatii bucale, iar in functie de stadiul lor, tratamentul aferent este de cele mai multe ori usor de efectuat. Astfel, obturatiile sunt foarte des intalnite in stomatologie si presupun recontructia partiala a unui dinte care a fost afectat de una sau mai multe carii, pe aceasta cale fiind redate forma si functiile avute initial. Pentru efectuarea obturatiei este nevoie ca mai intai sa se inlature tesutul afectat, zona sa fie curatata, dupa care sa aiba loc acoperirea printr-un material special pentru obturatie, care poate fi de mai multe tipuri.
Atunci cand se sigileaza spatiile prin care patrund bacteriile si resturile alimentare, o obturatie dentara are capacitatea de a preveni dezvoltarea cariilor. Materialele folosite la obturatii sunt rasinile, portelanul, aurul, amalgamul si multe altele, fiecare dintre ele avand propriile avantaje si dezavantaje.
Care este materialul potrivit pentru obturatia dentara?
Materialul de obturatie poate fi recomandat sau nu in functie de cazul prezentat de pacient si anume dificultatea interventiei, preferinte, alergii si costurile implicate.
Astfel, obturatiile din aur se confectioneaza in cadrul laboratorului de tehnica dentara, dupa care sunt cimentate la nivelul dintelui. Aceste lucrari sunt foarte rezistente, avand o durata de viata de peste 20 de ani, motiv pentru care aurul este recunoscut in stomatologie drept unul dintre cele mai potrivite materiale. In schimb, costurile implicate sunt mai ridicate decat in cazul altor lucrari similare.
Obturatiile din amalgam promit o durata lunga de viata, costurile sunt destul de scazute, dar culoarea nu este considerata estetica de toti pacientii, astfel ca unii mai pretentiosi pot evita acest material. In schimb, sunt utilizate adesea in randul molarilor sau premolarilor, deoarece acestia nu sunt la fel de vizibili ca dintii frontali.
Rasinile compozite sunt foarte populare pentru obturatiile dentare, deoarece imita culoarea dintilor naturali, pot fi folosite si in cazul dintilor frontali si sunt usor de manevrat. Asadar, ingredientele necesare sunt amestecate, dupa care se aplica la nivelul dintelui, iar in scurt timp se vor intari. In schimb, acestea nu sunt recomandate atunci cand este nevoie de refaceri mai importante, deoarece nu sunt foarte rezistente. De asemenea, la fel ca in cazul danturii naturale, rasinile compozite isi modifica culoarea atunci cand sunt consumate bauturi precum ceaiul negru, vinul rosu sau cafeaua. Durata de viata este estimata intre 3 si 10 ani.
Obturatiile din portelan sunt realizate doar de catre un tehnician dentar, si sunt renumite pentru faptul ca se aseamana dintilor naturali pana la cele mai mici detalii si nici nu isi modifica nuanta o data cu trecerea timpului. De asemenea, portelanul este recomandat si in cazul lucrarilor mai mari, deoarece are capacitatea de a inlocui portiuni importante ale unui dinte.
Cum stiu daca am nevoie de o obturatie dentara?
In primul rand este nevoie de un control efectuat la un cabinet stomatologic, deoarece doar dentistul este cel care poate sa identifice in mod corespunzator fiecare afectiune si sa decida necesitatea urmarii unui anumit tratament. Astfel, in functie de dimensiunile cariilor, pot fi recomandate anumite tratamente.