Obturatia de canal reprezinta un tratament foarte comun in stomatologie si care presupune ca interiorul unui dinte sa fie curatat, igienizat si umplut cu o substanta speciala. Este important ca acest procedeu sa fie bine efectuat, deoarece in caz contrar infectiile pot aparea cu usurinta si provoaca abcese dentare dureroase.
In interiorul camerei pulpare se regaseste nervul unui dinte, care acesta nu mai joaca un rol important in cazul unui adult, deoarece evolutia dintilor s-a terminat, iar singurul rol ramas este de a percepe senzatii atunci cand se consuma alimente, reci, fierbinti sau dulci si de a resimti presiunea exercitata in timpul masticatiei. De asemenea, si vasele de sange din acest spatiu au rolul de protejare impotriva infectiilor.
In situatia in care camera pulpara a unui dinte este deschisa, se va impune necesitatea inlaturarii pulpei, deoarece aceasta se va deteriora in timp, iar bacteriile din cavitatea bucala se vor inmulti, iar infectia se extinde, astfel ca pot aparea inflamatii in alte zone, dar si erodarea osoasa.
Cum stiu daca am nevoie de o obturatie de canal?
In primul rand nervul si pulpa dentara devin iritate, se inflameaza si infecteaza, totul din cauza cariilor care nu au fost tratate la timp, a obturatiilor care nu au fost bine aplicate, existand astfel spatii prin care bacteriile sa poata patrunda sau in urma unui accident.
Din nefericire, in majoritatea cazurilor atunci cand pulpa devine afectata, pacientul nu observa niciun simptom, in schimb exista cateva aspecte de care trebuie sa tina cont pentru a realiza daca va fi nevoie de o obturatie de canal:
- Durerea survenita in momentul masticatiei alimentelor
- Sensbilitatea aparuta in momentul consumului de alimente reci sau fierbinti
- Modificari ale nuantei danturii
- Inflamatii gingivale in zona unui anumit dinte
- Abcese gingivale in zona unui anumit dinte
Cum se efectueaza obturatia de canal?
In primul rand va fi nevoie ca pacientii sa ofere medicilor o radiografie, iar prin ajutorul acesteia se va putea analiza forma si lungimea canalului ce trebuie tratat si aparitia unor eventuale infectii la nivelul osului. Procedura propriu zisa incepe prin aplicarea unui anestezic pentru ca pacientii sa nu simta durere, dupa care se izoleaza dintele pentru ca saliva sa nu patrunda in camera pulpara.
Din interiorul canalului dentar se vor indeparta pulpa infectata, nervul, dar si toate bacteriile, urmand ca mai apoi acesta sa fie curatat. De cele mai multe ori curatarea si obturatia se realizeaza in cadrul unei singure sedinte, insa atunci cand pacientii sufera infectii cronice, poate fi nevoie de administrarea unor antibiotice, iar obturatia sa se efectueaza intr-o alta zi. Canalul este obturat printr-o pasta speciala.
De cele mai multe ori, dupa obturatia canalului, este nevoie ca medicul sa reconstruiasca dintele respectiv, deoarece acesta cu siguranta a fost afectat in proportii ridicate de carii. In perioada imediat urmatoare poate aparea o sensibilitate dentara, insa acestea pot fi combatute prin administrarea medicamentelor puse la dispozitie de catre medic, sau vor trece de la sine in cateva zile. De asemenea, igiena orala se efectueaza in mod obisnuit.