Cariile dentare reprezinta cea mai comuna afectiune a cavitatii bucale cu care probabil ca oricine s-a intalnit de-a lungul vietii. Acestea sunt cauzate in principal de igiena orala precara, care permite bacteriile si resturilor alimentare sa actioneze la nivelul gingiilor si suprafetei dentare, in timp ce ar fi trebuit indepartate prin efectuarea periajului zilnic si al utilizarii atei dentare. Daca placa bacteriana nu este indepartata, in cateva zile se dezvolta tartrul, ce nu poate fi inlaturat decat prin detartraj in cadrul cabinetului de stomatologie.
Ce sunt obturatiile?
Cariile sunt combatute cu ajutorul obturatiilor, cunoscute si sub numele de plombe. Tratamentul presupune eliminarea cariilor prin diferite tehnici, dupa care forma structurii dentare este redata cu ajutorul obturatiilor, ce pot fi din diferite materiale. Daca aceste plombe nu ar fi fost folosite, caria dentara ar evolua constant, pana cand apare durerea, abcesul dentar sau diferite infectii. Daca pacientii amana un asemenea tratament, caria evolueaza, iar ultimul pas este reprezentat de pierderea prematura a unuia sau mai multor dinti. De asemenea, se recomanda ca tratamentele sa fie urmate cat mai devreme cu putinta, deoarece in fazele incipiente sunt mai usor de aplicat si implica costuri mai scazute, in caz contrar, interventia necesara va fi mai complexa.
Obturatii compozit
Datorita evolutiei tehnologiei in domeniul stomatologiei, in fiecare moment se gasesc noi solutii care sa le inlocuiasca pe cele vechi, astfel ca in ziua de azi cel mai potrivit material pentru obturatie este compozitul, deoarece are capacitatea de a imita aspectul dintilor naturali si este foarte rezistent. Procedura presupune eliminarea cariei, dupa care este aplicat un gel de curatare, urmat de un adeziv, in timp ce ultimul pas este adaugarea materialelor compozite, care se intaresc dupa ce se actioneaza in laser pret de cateva secunde. Tratamentul este finalizat dupa ce medicul aduce ultimele ajustari necesare, pentru ca pacientii sa se simta confortabil cu noua plomba.
Lucrarile efectuate pentru combaterea cariilor se pot efectua uneori si fara a fi nevoie de anestezie, insa totul depinde de adancimea acestora. Astfel, in fazele incipiente nu poate exista durerea in timpul tratamentului astfel ca nu este foloseste anestezicul, insa atunci cand cariile au capatat deja proportii mai importante si necesita o interventie mai complexa, in primul rand se efectueaza anestezia.
De asemenea, exista si carii foarte adanci care sa deschida camera pulpara, iar cea din urma este infectata cu bacterii. In asemenea situatii este nevoie de urmarea unui tratament endodontic pentru curatarea canalelor, urmand ca mai apoi acestea sa fie obturate, iar abia apoi se continua cu tratarea cariilor si efectuarea obturatiei cu materiale compozite.