Unele dintre cele mai comune tratamente ale stomatologiei sunt cele de canal, ce poarta numele oficial de tratamente endodontice, necesare atunci cand un dinte a fost afectat de carii in proportii ridicate, iar nervul acestuia s-a infectat. Daca aceste carii nu sunt tratate la timpul potrivit, se dezvolta treptat, pana cand se ajunge la durere deoarece nervul este lezat, motiv pentru care trebuie efectuate periodic controale stomatologice.
Tratamentele endodontice sunt efectuate de medici specializati in endodontie, fiind realizate atunci cand pacientii acuza dureri puternice, iar medicii constata faptul ca nervii sunt lezati, fie in urma cariilor, fie a fracturilor sau fisurilor. Cu cat este amanata mai mult o asemenea interventie, cu atat exista riscul ca pacientii sa dezvolte si abcese dentare ce sunt mult mai dureroase.
Avantajele tratamentelor endodontice
Daca medicul endodont ce efectueaza lucrarea este bine pregatit, atunci viata unuia sau mai multor dinti se prelungeste simtitor, fiind asadar evitata extractia, procedura care atrage ulterior numeroase necesitati. De asemenea, aceste tratamente sunt accesibile pentru orice buzunar, in schimb, tratamentele aferente amanarii interventiei sunt mult mai costisitoare. Oricat de bine pregatit este un medic endodont, acesta va efectua lucrarea mult mai usor si mai eficient cu ajutorul microscopului dentar, astfel ca orice clinica de stomatologie ar trebui sa aiba in dotare un astfel de instrument.
Tratamentul endodontic
In functie de situatia prezentata, un tratament endodontic se efectueaza intre 45 si 120 de minute, iar intreaga procedura are loc sub anestezie, astfel ca pacientii nu trebuie sa se ingrijoreze cu privire la aparitia durerii. Exista posiblitatea ca in perioada imediat urmatoare, sa se resimta o usoara sensibilitate, insa aceasta va disparea de la sine. Datorita evolutiei tehnologiei in domeniul stomatologiei, orice lucrare din ziua de azi este mai usor de efectuat, dar si mai eficienta, in timp ce vindecarea are loc intr-un timp mai scurt.
Se recomanda efectuarea igienii orale in mod corespunzator, iar de doua sau trei ori pe an sa se mearga la stomatolog pentru a putea fi prevenite sau identificate inca din stadiile incipiente orice posibila afectiune, cand acestea vor fi mai usor de remediat. Daca medicul decide necesitatea urmarii unui tratament endodontic, acest aspect presupune ca un dinte nu trebuie sa fie supus extractiei, ci se va salva. Este nevoie de efectuarea radiografiilor, inainte si dupa efectuarea lucrarii, deoarece prin intermediul primeia dintre ele medicul va putea pune diagnosticul corect, in timp ce a doua radiografie ajuta la urmarirea procesului de vindecare.