Exista numeroase situatii in care o carie sa aduca prejudicii serioase unui dinte, ce nu mai pot fi remediate doar cu ajutorul unei plombe, de cele mai multe din cauza faptului ca peretii se subtiaza si nu mai au puterea de a rezista la fortele puternice exercitate in momentul masticatiei. In asemenea cazuri, pentru protejarea danturii sanatoase, se aleg coroanele dentare.
Este importanta pastrarea dintilor pe arcada, deoarece, in caz contrar apar mai multe probleme, dintii incep sa migreze catre spatiul lasat liber, apare un dezechilibru ocluzal, iar masticatia este influentata negativ. Pierderea dintilor este remediata cu ajutorul lucrarilor protetice, ce pot fi fixe sau mobile.
Lucrari protetice fixe
Coroanele si puntile dentare reprezinta niste lucrari protetice fixe, care se diferentiaza de cele mobile prin faptul ca nu sunt cimentate la suprafata dentara, astfel ca pot fi indepartate zilnic pentru o igienizare mai buna.
Coroanele dentare
Coroanele dentare sunt folosite pentru a inveli un dinte care a fost deteriorat din diferite motive, astfel ca este importanta din punct de vedere estetic, dar si pentru a corecta forma, ocluzia, masticatia. Avantajul coroanelor este ca pot fi atasate si in cazul implanturilor dentare, cand vor imita si partea functionala a danturii naturale.
De cele mai multe ori coroanele dentare sunt confectionate din portelan sau compozit, iar aceste materiale sunt alese in functie de preferintele pacientilor. Se pot alege si alte materiale precum rasini acrilice sau aliaje metalice. Cele mai populare sunt considerate cele din portelan cu suport metalic deoarece sunt potrivite din punct de vedere al esteticii si al rezistentei.
Puntile dentare
Puntile dentare sunt utilizate pentru combataterea edentatiei, deoarece acest fenomen atrage multe alte probleme, si nu doar din punct de vedere estetic, ci si functional. Precum coroanele, puntile sunt cimentate atat la nivelul danturii naturale, cat si al implanturilor, iar dintii de sustinere sunt slefuiti pentru a putea sustine lucrarea, capatand numele de bonturi. Dintele artificial devine un stalp si este atasat la coroana care trebuie sa mascheze bonturile.
Asemenea coroanelor dentare, si puntile pot fi confectionate din diferite materiale. In functie de fiecare caz in parte, medicii pot face anumite recomandari cu privire la material, tinand cont de preferintele pacientilor, dar si de estetica, functionalitate si locul in care se aplica. Cele mai des utilizate punti dentare sunt cele din ceramica sau compozit, deoarece sunt potrivite din punct de vedere al esteticii si rezista o buna perioada de timp daca sunt intretinute corespunzator.