Inflamatie Gingie Masea
Ce presupune inflamatia gingiei?
Inflamatia gingivala localizata in jurul unei masele sau al unui dinte reprezinta o afectiune numita gingivita, care provoaca disconfort sau durere pacientilor si este cauzata in principal de igiena orala precara. Atunci cand periajul nu este efectuat corespunzator sau deloc, la suprafata dentara raman stocate resturi alimentare si bacterii, ce se transforma in tartru. Acesta poate fi indepartat doar in cadrul cabinetului stomatologic printr-o tehnica numita detartraj, motiv pentru care igiena orala joaca un rol esential in mentinerea sanatatii orale. Tartrul este un strat lipicios format in mare parte din bacterii si alte substante, care afecteaza tesutul dentar si gingiile, cele din urma devenind rosiatice si inflamate.
Riscuri
In cazul in care nu se acorda importanta gingivitei sau pur si simplu nu este observata, aceasta atrage cu sine alte probleme, deoarece o data cu trecerea timpului evolueaza treptat. Ultima etapa este aparitia afectiunilor de tip parodontal, ce afecteaza structura de sustinere a dintilor, cauzand in cele din urma pierderea prematura a unuia sau mai multor dinti. Inflamatia gingiei unei masele poate cauza si retractia gingivala, formandu-se astfel un spatiu in care este favorizata stocarea bacteriilor ce se transforma in pungute parodontale, iar tratamentele aferente sunt mult mai costisitoare.
In cazurile mai avansate, inflamatia gingiilor poate sa cauzeze parodontita ce presupune erodarea dintilor din cauza infectiei prezente, fiind recomandata urmarea unui tratament inca de la primele simptome observate. De asemenea, poate fi nevoie si de apelarea la interventii chirurgicale pentru eliminarea infectiei si remodelarea osului afectat.
Cum se trateaza inflamatia gingiei?
Cu alte cuvinte se creeaza la un lant de evenimente cauzate de o simpla inflamatie a gingiei, ce ar fi putut fi combatuta cu usurinta de cele mai multe ori. In general, tratamentul aferent acestei afectiuni este efectuat in cadrul cabinetului stomatologic prin administrarea de antibiotice. In schimb, medicii pot recomanda si cateva modalitati de combatare a inflamatiei la domiciliu.
Se poate clati gura cu o solutie formata din apa in care se amesteca o lingura de sare, aceasta avand rolul de a calma zona, favorizand indepartarea pe cale naturala a inflamatiei. In plus, gingiile inflamate pot fi tratate si prin intermediul unui ceai din frunze de busuioc, formandu-se un amestec pentru clatirea gurii. De asemenea, si apa oxigenata poate fi de folos, deoarece are capacitatea de a reduce durerea si in plus, elimina bacteriile, fiind utilizata amestecand o cantitate egala de apa obisnuita.
Daca gingiile sunt foarte iritate, acestea pot fi masate cu un tampon cu apa si bicarbonat de sodiu, aceasta substanta indepartand microbii, insa este important sa nu se aplice foarte mult, deoarece in cantitati ridicate pot fi aduse prejudicii la nivelul gingiilor.
Cu alte cuvinte, inflamatia gingivala poate fi tratata in mai multe moduri, care nu sunt complicate, insa cel mai bun tratament este preventia, deoarece nu implica niciun cost. Pacientii trebuie doar sa respecte igiena orala, sa tina cont de sfaturile specialistilor si sa mearga ocazional la controale, de doua sau trei ori pe an, petru a fi depistate eventuale afectiuni.