Gingiile inflamate reprezinta un simptom al gingivitei, care se manifesta alaturi de inrosirea si sangerarea gingivala, iar daca acestea sunt ignorate, o data cu trecerea timpului afectiunea se poate dezvolta si ajunge chiar si la parodontoza, ce reprezinta unul din motivele principale ale caderii dintilor.
De ce se inflameaza gingiile?
In majoritatea cazurilor inflamatiile gingivale sunt cauzate de igiena orala defectuoasa ce permite stocarea placii bacteriene pe suprafata dintilor si a gingiilor. Astfel, daca periajul nu este efectuat corespunzator si daca nu se foloseste ata dentara si apa de gura, pacientii sunt predispusi nu doar la gingivita, ci o multime de alte afectiuni. De asemenea, placa bacteriana daca nu este inlaturata in scurt timp, aceasta se transforma in tartru, care este indepartat doar prin intermediul unei proceduri numite detartraj, realizata in cadrul cabinetului de stomatologie.
Insa inflamatiile gingivale pot aparea si din alte motive precum dezechilibre hormonale specifice anumitor perioade precum pubertatea, menopauza sau sarcina, dar si din cauza administrarii medicamentelor specifice anumitor boli precum diabetul, leucemie, hemofilie etc. Atunci cand inflamatiile gingivale apar fara motiv, este esentiala apelarea la un medic stomatolog pentru depistarea cauzelor ce favorizeaza acest aspect.
Prevenire si tratament
Cel mai potrivit mod de evitare a inflamatiilor gingivale este adoptarea unei igiene orale stricte. Periajul dentar si folosirea atei dentare reprezinta o procedura ce ar trebui efectuata in decursul a 5 minute. Cea din urma este foarte recomandata pentru a putea indeparta resturile alimentare si bacteriile stocate interdentar, astfel ca nu se formeaza placa bacteriana, iar smaltul este protejat.
In plus, se recomanda efectuarea controalelor la stomatolog periodic, de doua ori pe an pentru a putea fi identificate orice posibile afectiuni inca din stadiile incipiente, cand tratamentele sunt mai usor de efectuat. In cazul persoanelor care fumeaza sau sufera de dereglari hormonale, acestia trebuie sa efectueze aceste controale mai des.
De cele mai multe ori inflamatiile gingivale se trateaza prin igiena orala stricta, iar atunci cand este nevoie prin periaj profesional si detartraj.
Simptomele gingivitei
Atunci cand pacientii sesizeaza inflamatia, inrosirea si sangerarile gingivale, acestia trebuie sa se prezinte la medic pentru a putea urma un tratament corespunzator. Daca gingiile sangereaza la cea mai mica atingere, in momentul periajului sau masticatiei alimentelor, este esentiala luarea masurilor pentru ca gingivita poate sa evolueze catre parodontoza, o afectiune mult mai dificil de tratat. De asemenea, daca aceste semne sunt ignorate, poate aparea si fenomenul de retractie gingivala ce favorizeaza stocarea bacteriilor, ce sunt indepartate cu dificultate.