Infectie Dentara Tratament
Majoritatea afectiunilor cavitatii bucale ofera cateva semne inca din momentul instalarii, insa exista si altele care nu isi fac simtita prezenta decat atunci cand evolueaza si impun tratamente mai complicate. Infectiile prezente in cavitatea orala sunt destul de des omise de pacienti, fara a le acorda atentie, motiv pentru care de multe ori se ajunge in cazuri mai dificil de tratat. Infectiile dentare se pot extinde treptat catre alte zone inconjuratoare, iar o data cu trecerea timpului chiar si la alte organe. Desi nu ofera simptome intotdeauna, acestea se identifica cu usurinta atunci cand se efectueaza controale in cadrul cabinetului stomatologic.
Infectia dentara poate determina pierderea prematura a dintilor
Exista numeroase tipuri de infectii, care au capacitatea de a afecta tesuturile dentare si gingivale. Daca raman netratate, acestea vor ataca nervul unui dinte, pe care il distruge, aparand astfel infectii la nivelul radacinii ce se extind si in apropiere. De asemenea, acestea pot determina inflmatii ale gingiei si sunt insotite adesea de durere sau disconfort, in special in momentul consumului de alimente.
Cum se trateaza infectia dentara?
Pentru indepartarea unei infectii dentare, in primul rand este nevoie de aplicarea unui diagnostic corect, pentru a fi localizate cu exactitate, fiind nevoie si de stabilirea tipului de bacterie care a infectat spatiul. In majoritatea cazurilor sunt necesare tratamentele endodontice, adica cele cu privire la canalul unui dinte, insa in cazurile mai complicate singura optiune poate ramane extractia dentara. Inaintea tututor acestor proceduri, medicul are datoria de a administra antibiotice, in caz contrar exista posibilitatea ca anestezia sa nu isi faca efectul.
Tratamentul cu medicamente reprezinta un pas esential in tratarea infectiilor dentare. Astfel, eliminarea nervului ori extractia au in vederea indepartarea cauzei infectiei, in timp ce medicamentele au datoria de a reduce raza de actiune a inflamatiei si sa distruga bacteria. Pentru evitarea acestor probleme este nevoie ca pacientii sa urmeze un control de specialitate macar o data la fiecare 6 luni, insa nu trebuie omisa nici igiena orala. Periajul trebuie efectuat dimineata, seara, dar si dupa fiecare masa, fiind recomandata si utilizarea atei dentare.
De ce apar infectiile dentare?
In primul rand din cauza cariilor, ce nu sunt luate in considerare decat atunci cand provoaca durere. Bacteriile prezente erodeaza tesutul dentar, pana se ajunge la camera pulpara, omorand in cele din urma nervul.
De asemenea, atunci cand obturatiile se invechesc sau nu au fost aplicate corespunzator, atunci se creeaza spatii intre dinti si nerv, unde se poate stoca placa bacteriana, microbii avand capacitatea de a-l distruge in totalitate.
In plus exista posibilitatea ca diferite accidente precum lovituri, traume sau altele sa afecteze sau sa deterioreze nervul, situatie in care acesta trebuie eliminat. In aceste situatii se aleg tratamentele endodontice, fie in cel mai rau caz, extractia dentara. Este bine cunoscut faptul ca o infectie dentara ce ramane netratata, poate sa favorizeze instalarea sinuzitei maxilarului, care atrage cu sine tratamente mai complicate de efectuat.