Interventia chirurgicala pentru indreptarea dintilor
Indreptarea dintilor pe cale chirurgicala este o interventie mai putin comuna si recomanda doar in anumite cazuri precum atunci cand muscatura este necorespunzatoare, iar aceasta nu poate fi remediata doar prin intermediul unui tratament ortodontic. Cu toate acestea, in cele mai multe dintre cazuri, interventia chirurgicala poate fi evitata daca se opteaza inca de la varste fragede pentru un aparat dentar, deoarece problemele remediate inca din fazele incipiente vor fi mai usor de adus.
Indreptarea dintilor prin intermediul interventiei chirurgicale implica o procedura mai complicata ce presupune realizarea mai multor incizii prin care medicul sa isi creeze spatiul adecvat pentru acces pentru a putea aduce modificarile necesare la nivelul radacinilor dentare. Intreaga procedura este efecutata sub anestezie, astfel ca pacientii nu vor simti nicio durere, insa este nevoie de mai multi pasi si examinari pana sa se ajunta la interventie. Iata care sunt problemele ce pot fi remediate pe cale chirurgicala:
- Spatieri dentare inestetice
- Aglomerarea dentara
- Dantura stramba sau proemimenta
- Malocluzii
Riscuri
Pe langa faptul ca anomaliile prezente la nivelul cavitatii bucale sunt inestetice, de cele mai multe ori pot aparea si alte probleme, iar dintii vor fi mai predispusi la carii si afectiuni din cauza faptului ca igiena orala este efectuata cu dificultate. De asemenea, poate fi afectata si vorbirea sau masticatia alimentelor, care influenteaza in mod negativ viata pacientilor. In cazul danturii bine aliniate, periajul si ata dentara sunt suficiente pentru asigurarea sanatatii cavitatii bucale.
Tratament ortodontic
De cele mai multe ori, acest tip de tratament implica purtarea unui aparat dentar de un anumit tip si pentru o anumita perioada de timp. Durata difera in functie de gravitatea situatiei prezentate de fiecare pacient in parte, iar dispozitivele trebuie ajustate periodic. De asemenea, in anumite situatii poate fi nevoie de extractia unuia sau mai multor dinti pentru buna functionare a tratamentului. In schimb, atunci cand maxilarul nu este drept si acesta influenteaza in mod negativ amplsarea dintilor pe arcada, atunci se recomanda indreptarea pe cale chirurgicala.
Tratamentele ortodontice sunt recomandate in special in cazul copiilor, insa acest aspect nu inseamna ca adultii nu il pot urma. Perioada potrivita pentru inceperea unui astfel de tratament este atunci cand cei mici raman fara dintii de lapte, iar dantura permanenta este dezvoltata in totalitate, adica in jurul varstei de 12 ani. Cu toate ca durata tratamentului variaza de la un caz la altul, de cele mai multe ori este nevoie de purtarea unui dispozitiv ortodontic intre 6 si 24 de luni.