Implant Dentar sau Punte Dentara
Exista mai multe cauze ale pierderii unuia sau mai multor dinti, insa important este ca acestia sa fie inlocuiti in scurt timp, deoarece edentatia atrage mai multe probleme. Astfel, in ziua de azi cel mai des se opteaza fie pentru implanturile dentare, fie pentru puntile dentare, ambele variante avand avantaje si dezavantaje.
Puntea dentara
Una dintre solutiile potrivite de inlocuire a dintilor lipsa sunt puntile dentare, care presupun confectionarea unei lucrari ce se aseamana unui pod (de aici si numele de punte), pe care dintii invecinati se vor sprijini. Avantajul puntilor dentare este ca acestea pot fi realizate de catre fiecare dentist, fara a fi nevoie ca acestia sa fie specialisti intr-un anumit domeniu. Cu toate acestea pentru o lucrare de calitate conteaza profesionalismul medicului, precum si materialele utilizate.
Dezavantajul puntii dentare este ca aceasta implica necesitatea slefuirii dintilor vecini pentru a fi pregatiti de sustinerea lucrarii. In majoritatea cazurilor, procesul presupune inlaturarea nervilor acestora, motiv pentru care solutia este recomanda pacientilor ai caror dinti sunt afectati in proportii ridicate de carii. In plus, periajul dentar nu este de ajuns pentru ca aceste lucrari protetice sa fie igienizate orespunzator, deoarece sunt adesea stocate resturi alimentare, care sunt inlaturate prin intermediul dusului bucal.
Implantul dentar
In ultimii ani, implanturile dentare au devenit din ce in ce mai populare, fiind o solutie care propune mai multe avantaje decat puntea dentara. Aceste interventii presupun implantarea unui surub realizat din diferite materiale foarte rezistente precum titanul sau zirconiul, prin intermediul unei interventii chirugicale usor de efectuat. Cu cat este mai bine pregatit medicul, cu atat tratamentul va fi unul mai rezistent si de calitate mai mare.
Implantul dentar are rolul de a inlocui radacina unui dinte lipsa, iar intreaga interventie chirurgicala este efectuata, de regula, in decursul a jumatate de ora. Pacientii nu trebuie sa se ingrijoreze cu privire la existenta durerii, deoarece intreaga procedura se efectueaza sub anestezie, astfel incat acestia sa fie cat mai cooperanti pentru o buna desfasurare. Este important de stiut ca insertia implantului dentar nu produce la fel de multe traume precum extractia dentara.
La finalul procedurii, pacientilor li va administra antibiotice si substante antialgice pentru evitarea durerii. Avantajul implantului dentar este ca nu implica necesitatea slefuirii a doi dinti sanatosi, procedura care aduce prejudicii inutile acestora. In plus, doar slefuirea dintilor dureaza mai mult decat interventia de insertie a implantului, astfel ca cea din urma este efectuata intr-un timp mult mai scurt.
Ulterior, cateva luni mai tarziu, timp in care are loc procesul de osteointegrare, implatului i se va atasa bontul dentar, care va fi imbracat cu o coroana dentara confectionata din diferite materiale, astfel incat sa imite aspectul dintilor naturali. Dupa ce are loc extractia dentara, se recomanda ca in scurt timp sa fie atasat si implantul pentru ca procesul de migratie al dintilor sa nu isi faca simtita prezenta, caz in care sunt necesare alte tratamente costisitoare, precum cele ortodontice, pentru a corecta defectele.