Implant Dentar Riscuri
Oricine isi doreste un zambet de invidiat, insa din pacate nu toata lumea se bucura de acest aspect, motiv pentru care multi dintre noi cautam solutii pentru infrumusetarea danturii. Solutiile cele mai potrivite sunt fie tratamentele ortodontice, adica aparatele dentare, care implica perioade lungi de tratare pana cand se obtin rezultatele dorite, fie implanturile dentare, care necesita extractii dentare. Cele din urma nu sunt recomandate in cazul in care dintii sunt sanatosi, ci doar atunci cand, din diferite motive, un dinte nu mai poate fi salvat. Insa, la fel ca oricare alta procedura din domeniul stomatologiei si nu numai, si implanturile dentare prezinta anumite riscuri.
Leziuni la nivelul nervilor
Atuni cand implantul se insereaza fie langa nervi, fie in locul in care sunt situati acestia, pacientii pot fi supusi unei desensibilizari a zonei, adica locul respectiv ramane amortit permanent. Din pacate anumite cazuri nu pot fi remediate, iar efectele acestea vor ramane pe viata.
Infectii
Unul din cele mai mari riscuri ale implantului dentar sunt infectiile gingivale sau ale tesuturilor moi. In functie de gravitatea infectiei implantul poate fi un esec, insa totul este influentat de corectitudinea cu care este efectuata procedura. Pentru prevenirea infectiilor este nevoie ca pacientii sa mentina o igiena orala corespunzatoare si sa tina cont de toate indicatiile medicilor.
Pierderea implantului
Daca implantul nu este bine inserat, atunci exista posibilitatea ca acesta sa devina mobil, din cauza faptului ca nu este bine asimilat de catre organism. In astfel de situatii este necesara inlocuirea implantului, iar locul respectiv sa fie supus unui tratament corespunzator.
Osteointegrarea
Se refera la fuziunea dintre implant si osul la care acesta adera si reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte pentru ca tratamentul sa fie de succes sau nu.
Leziuni ale nervilor
Desi aceste cazuri sunt rare, exista posibilitatea ca atunci cand are loc implantarea sa se dezvolte inflamatii si leziuni ale nervilor. In cazul in care situatia nu este remediata cateva zile mai tarziu, medicul specialist trebuie consultat, iar acesta decide daca implantul trebuie inlaturat si urmat un tratament special, care se intinde pe o perioada de mai multe luni.
Afectarea sinusurilor
Implanturile pot aduce prejudicii si la nivelul sinusurilor, atunci cand dimensiunile acestora sunt prea mari. In anumite cazuri este nevoie de inlaturarea implantului si urmarea unei perioade de recuperare de cateva luni, dupa care se va decide daca exista posibilitatea aplicarii unui alt implant.
Fracturi ale implantului
Aceste situatii apar atunci cand sunt utilizate materiale care nu sunt de calitate sau cand medicul nu este bine pregatit. Din fericire, fiecare implant propune o perioada de garantie, de care pacientii beneficiaza pentru a urma un nou tratament. Este importanta stabilirea cauzei care a dus la fracturarea implantului, pentru ca noua procedura sa fie efectuata corespunzator.
Din aceste motive, profesionalismul medicilor si calitatea materialelor si a instrumentelor utilizate reprezinta un factor crucial pentru rata de succes a unui implant dentar. O fractura survenita in zona maxilarului sau pierderea unei cantitati importante a acestuia, presupune necesitatea unei grefe inainte de urmarea unui nou tratament.