Implant Dentar Etape
Ce este implantul dentar?
Implantul dentar reprezinta o piesa confectionata dintr-un material rezistent precum titanul, ce are rolul de inlocuire a radacinii unui dinte lipsa, fiind cel mai bun tratament. Alte modalitati de combatere a edentatiei sunt lucrarile protetice de tipul coroanelor sau puntilor dentare, insa acestea presupun aducerea unor prejudicii la nivelul altor doi dinti sanatosi.
Rolul implantului dentar
- De a inlocui radacina unui dinte lipsa
- De a mentine sanatatea cavitatii bucale
- Previne retractia gingivala, atrofierea osoasa si migratia dintilor
- Pot fi aplicate ulterior lucrari protetice
Care sunt etapele implantului dentar?
Implantul dentar se intinde pe o perioada mai lunga de timp, fiind impartita in mai multe etape. Astfel, in prima faza medicul va efectua o incizie la nivelul gingiei, prin care se creeaza spatiul necesar pentru aplicarea implantului in os. Rata de succes a procedurii este in functie de procesul de osteointegrare, adica modul de crestere a osului in jurul implantului. Acest proces este influentat de pacient, care trebuie sa evite masticatia si aplicarea presiunii in zona respectiva. In plus, gingia trebuie mentinuta curata si sanatoasa tot timpul, fiind recomandate detartrajele o data la cateva luni.
Cele mai multe interventii de acest tip sunt efectuate in cadrul unui cabinet stomatologic, astfel ca se recomanda ca pacientii sa poarte haine cat mai confortabile si sa evite sofatul imediat dupa procedura. De asemenea, inaintea intregului proces este nevoie de administrarea unor antibiotice pentru a fi prevenite infectiile.
Interventia chirurgicala
In primul rand este nevoie de administrarea anesteziei, pentru ca pacientul sa nu simta durere sau disconfort, iar acestia sa poata colabora cat mai bine cu medicii. In functie de fiecare caz in parte, durata procedurii poate fi mai lunga sau mai scurta.
Dupa interventie
Se recomanda evitarea efortului fizic cateva zile dupa ce a avut loc interventia, precum si aplicarea de comprese reci pentru ca inflamatiile ulterioare sa fie diminuate. Pacientul va putea parasi cabinetul dupa ce se va simti mai confortabil si va putea face acest lucru, urmand ca la domiciliu sa respecte toate indicatiile medicului. Asadar, este nevoie ca acestia sa administreze anumite medicamente si antibiotice care sa previna aparitia durerii. Se recomanda consumul de alimente moi sau lichide, care sa fie la temperatura camerei si evitarea produselor derivate din lapte, a bauturilor alcoolice sau a ceaiurilor.
In ziua urmatoare va avea loc primul control, pentru ca medicul sa analizeze situatia. Igiena orala se va efectua la o zi dupa interventie, insa fara a peria zona operata si fara a clati gura foarte mult. Urmatorul pas este indepartarea firelor suturii o saptamana mai tarziu. In cazul in care este nevoie va putea fi aplicata o proteza provizorie pentru perioada urmatoare, timp in care are loc procesul de osteointegrare.
Ultima etapa
Ultimul pas se efectueaza cateva luni mai tarziu, dupa ce a avut loc integrarea osoasa si presupune realizarea unei inciziei deasupra gingiei unde a fost aplicat implantul, urmand ca mai apoi sa se monteze bontul. La aproximativ o saptamana dupa acest pas, gingia se va dezvolta precum in cazul danturii naturale.