Ce este implantul dentar?
Implantul dentar reprezinta o solutie moderna de inlocuire a unui dinte care lipseste din diferite motive. Acesta presupune inserarea in os a unei piese sub forma unui surub, deasupra caruia urmeaza peste cateva luni atasarea coroanei dentare, dupa ce are loc procesul de osteointegrare. In cazul in care osul natural nu este suficient sau destul de sanatos se poate opta pentru os artificial care sa preia functiile celui natural.
Implantul dentar este mult mai avantajos decat lucrarile protetice traditionale de tipul coroanelor sau puntilor dentare, deoarece nu implica slefuirea dintilor vecini pentru sustinere, lucrarea este mult mai rezistenta, pacientii se simt mai confortabil, iar estetica este ireprosabila.
In plus, aceasta interventie este efectuata sub efectul anesteziei, astfel ca pacientii nu simt nicio durere in ciuda faptului ca este vorba despre o interventie mai complexa. In schimb, exista situatii in care, dupa ce a avut loc procedura sa apara durerea, insa acestea sunt combatute cu ajutorul medicamentelor puse la dispozitie de catre medic. Durata insertiei unui implant dentar difera de la un caz la altul, insa de regula este vorba de 30-35 de minute.
Implantul dentar inlocuieste radacina dentara, motiv pentru care este inserat in cadrul osului, urmand sa fie acoperit de gingie, astfel ca osul va putea fi vizibil doar cu ajutorul radiografiilor. In principiu oricine poate apela pentru un implant dentar, fiind insa nevoie de efectuarea a catorva teste inainte de inceperea lucrarii pentru ca medicii sa se asigure ca pacientii pot fi supusi interveniei. Astfel, implantul dentar este contraindicat femeilor insarcinate sau persoanelor care sufera de afectiuni cardiace.
Durata tratamentului
Dupa ce se insereaza implantul, este nevoie ca acesta sa fie bine asimilat de catre osul natural, iar acest proces se numeste osteointegrare, intinzandu-se de cele mai multe ori pe o durata de 6 luni. Ulterior, se va putea aplica si partea coronara, adica partea vizibila, dintele propriu zis, care poate fi confectionat din ceramica sau zirconiu, astfel incat va imita aspectul dintelui natural pana la cele mai mici detalii.
Rata de succes
Cu toate ca implanturile dentare reprezinta niste proceduri complexe, rata de succes a interventiei este undeva la 97%, astfel ca pacientii se pot simti in siguranta pe toata durata procedurii. Implantul este considerat de succes atunci cand a fost bine integrat in os, ofera stabilitate, iar decursul anului urmator nu se pierde o cantitate importanta de os in urma rezorbtiei.