Ce este un granulom dentar?
Granulomul dentar reprezinta un chist format in interiorul gingiei, care se manifesta printr-o mica inflamatie a acesteia. Organismul nostru are tendinta de a indeparta orice corp strain sau infectie prezenta, insa acest proces nu poate avea intotdeauna efectul dorit, astfel ca uneori se creeaza o zona in care obiectul respectiv sa poata fi izolat. Astfel, in acest mod se formeaza granuloamele dentare, ce pot fi inlaturate adesea pe cale chirurgicala, in acelasi timp cu sursa infectiei si toate efectele rezultate in locul respectiv.
Cauzele dezvoltarii granulomului dentar
De cele mai multe ori granulomul dentar se dezvolta din cauza unei infectii localizata la radacina unui dinte, ce nu a fost tratata la timp, survenita fie in urma unei traume sau a pulpitei cariior. O data cu trecerea timpului se va dezvolta si un chist periapical, care poate fi observat cu usurinta in momentul analizarii unei radiografii, deoarece de cele mai multe ori este mai mare decat granulomul. Cu alte cuvinte, atat chistul, cat si granulomul, sunt niste reactii defensive ale organismului in incercarea de a lupta cu factorii considerati straini.
Tratament Granulom Dentar
Granulomul dentar se trateaza pe cale chirurgicala, procedura fiind numita rezectie apicala. Aceasta interventie presupune eliminarea granulomului prezent in zona osului, precum si indepartarea varfului radacinii dentare, pentru ca medicii sa se asigure de succesul operatiunii. De asemenea, medicii vor alcatui o lista cu indicatii stricte ce trebuie respectate de catre pacienti. In majoritatea cazurilor se recomanda administrarea unui antibiotic pentru evitarea infectiilor produse in locul operat, iar atunci cand apar inflamatii se vor administra medicamentele adecvate. In decursul a 7 zile, vindecarea ar trebui sa fie aproape completa, urmand ca mai apoi sa fie indepartate firele suturii. In urmatoarele luni se vindeca treptat si osul.
Din nefericire, rezectia apicala reprezinta ultima solutie de salvare a unui dinte, iar daca aceasta nu va da randamentul dorit, atunci medicul va fi nevoit sa extraga dintele. Din acest motiv, granuloamele dentare trebuie tratate cat mai devreme cu putinta, desi acest aspect este dificil, deoarece nu sunt oferite multe simptome, astfel ca trec neobservate pentru mai mult timp. Prin tratarea timpurie se asigura succesul interventiei, fara a mai fie nevoie de extractia dintelui, care impune alte necesitati ulterioare. Este esentiala inlaturarea chisturilor, deoarece acestea nu aduc prejudicii doar la nivelul cavitatii bucale, ci in cazul in care se sparg, este afectat si restul organismului.