Cu toate ca in anii trecuti atunci cand un granulom dentar isi facea simtita prezenta, singura optiune era extractia dentara, in ziua e azi tehnologia a evoluat considerabil, astfel ca s-au gasit solutii care sa ajute la salvarea dintelui. Edentatia reprezinta un fenomen ce impune mai multe necesitati, astfel ca medicii incearca intotdeauna toate tratamentele inainte de a efectua extractia dentara, care reprezinta ultimul pas.
Ce este granulomul dentar?
Pentru a intelege mai bine ce este un granulom dentar, pacientii trebuie sa cunoasca care sunt elementele cavitatii. Astfel, dintii sunt formati din coroana si radacina, prima dintre ele reprezentand partea vizibila, in timp ce cea de a doua este localizata in os, fiind acoperiata de catre radacina. Coroana dintelui gazduieste camera pulpara, care este continuata, catre radacina prin intermediul canalelor. Atat camera, cat si canalul contin pulpa dentara, care in multe randuri poate fi lezata cu usurinta.
De asemenea, pulpita este cea mai comuna inflamatie a pulpei dentare, iar aceasta isi poate face simtita prezenta si prin dureri crunte, ce persista pana la cateva ore. In astfel de cazuri, daca pacientii nu sunt supusi tratamentului corespunzator, acestia pot dezvolta mai multe complicatii, printre care si granulomul dentar.
Cu alte cuvinte, daca o afectiune dentara nu este tratata la timpul potrivit, se va dezvolta pulpita, urmand ca mai apoi sa apara si granulomul. Acesta poate fi identificat prin intermediul radiografiilor, unde se prezinta sub forma unei pete negre, localizata in varful radacinii dentare, pe cand in realitate se aseamana pungutelor parodontale, fiind o punguta cu puroi.
Granulom dentar simptome
In multe cazuri, granulomul dentar nu isi face simtita prezenta in niciun fel, fiind descoperit astfel din intamplare cand se efectueaza un control. Faptul ca simptomele sunt prezente in rare cazuri, reprezinta unul din principalele motive pentru care granulomul se poate dezvolta cu usurinta. Cu toate acestea, uneori pacientii pot resimti o senzatie de disconfort sau dureri in momentul masticatiei alimentelor. In cazul in care sistemul imunitar este slabit, atunci zona respectiva se poate inflama, in timp ce pacientii se vor simti din ce in ce mai rau.
Tratament granulom dentar
In cele mai multe dintre cazuri medicii opteaza pentru rezectia apicala, insa aceasta procedura poate fi influentata de mai multi factori, printre care:
- Dimensiunea granulomului
- Tipul inflamatiei, cronica sau acuta
- Stara tesuturilor inconjuratoare
- Numarul, forma si adancimea canalelor
cheap Toradol
- Profesionalismul medicului care efectueaza interventia
- Dotarile clinicii stomatologice