Granulom Dentar Operatie
Cu toate ca in urma cu mai multi ani un granulom dentar putea fi eliminat doar prin intermediul rezectiei apicale sau a extractiei dentare, in ziua de azi, datorita evolutiei tehnologiei in domeniul stomatologiei, specialistii pot opta pentru proceduri mai usoare.
Ce este un granulom dentar?
Fiecare dinte este alcatuit dintr-o coroana, adica partea vizibila a cavitatii bucale, si o radacina, situata in cadrul maxilarului, fiind acoperita de catre gingii. Coroana unui dinte acopera camera pulpara ce se intinde catre zona radacinii printr-un canal, iar pulpa dintelui este localizata in camera pulpara sau in canal, fiind vorba despre un tesut care ajunge pana la varful radacinii.
Pulpa este cunoscuta pentru faptul ca se poate infecta cu usurinta, dezvoltandu-se astfel pulpita, o afectiune care isi face simtita prezenta prin durere. In situatia in care nu se dispune inceperea unui tratament, situatia se complica treptat, iar uneori apare granulomul dentar.
Astfel, din cauza faptului ca o afectiune sau infectie nu este tratata la timpul potrivit, se pot dezvolta numeroase complicatii. Granulomul este afisat de radiografie sub forma unei pete de culoare inchisa care acopera radacina dintelui, fiind de fapt o punguta de puroi. In alte situatii, granulomul dentar nu manifesta niciun simptom, motiv pentru care este dificila identificarea acestuia.
Cum se indeparteaza granulomul dentar?
Metoda potrivita de tratament este aleasa in functie de cateva aspecte:
- Dimensiunea granulomului
- Tipul inflamatiei, fie acuta, fie cronica
- Formele si adancimea canalelor
- Pregatirea medicului care aplica tratamentul
- Tipul de materiale utilizate in cadrul cabinetului
In ziua de azi se apeleaza la trei metode: tratamente endodontice (adica de canal), rezectia apicala sau extractia dentara.
Astfel, prima optiune presupune ca unul sau mai multe canale sa fie tratate prin dezinfectare si curatare, dupa care se obtureaza. Circa 70% din pacienti opteaza pentru acest tratament si, din fericire rata succesului este mare, fiind indepartat granulomul pe aceasta cale. In ciuda faptului ca pulpa dentara e necrozata, intreaga procedura este efectuata sub anestezie, astfel ca nu se pune problema de existenta durerii.
In schimb, tratamentul endodontic este efectuat in cadrul a mai multe sedinte, astfel ca pacientii trebuie sa se inarmeze cu rabdare. La final, orice durere dentara trebuie sa dispara si urmeaza analizarea situatie la un control efectuat sase luni mai tarziu.
Rezectia apicala
Este o procedura efectuata de catre medici bine pregatiti, fiind considerata neplacuta de multi dintre pacienti, insa de preferat in favoarea pierderii unui dinte, care atrage cu sine mai multe necesitati. Se opteaza pentru rezectia apicala atunci cand este prezent un granulom dentar de dimensiuni considerabile, ori atunci cand acesta este prezent de o perioada mai lunga de timp si a afectat maxilarul.
Intai se aplica anestezia, dupa care se efectueaza o incizie la nivelul gingiei pentru eliminarea infectiei regasite in varful radacinii, urmand ca mai apoi sa se obtureze canalul. La final se realizeaza o sutura, in timp ce firele aferente vor fi indepartate la aproximativ o saptamana mai tarziu.
Extractia dentara este o procedura la care opteaza mai putin de 10% din toti pacientii, deoarece prin aceasta modalitate este pierdut in dinte, situatie care implica multe alte nevoi.